8 iunie 2022, 14:38

SUPERB. Emil Cioran, personaj de benzi desenate în Franța, în vreme de pandemie

Emil Cioran a devenit personajul unor benzi desenate, însoțite de aforisme inedite ale filosofului român, adaptate la atmosfera unui Paris pustiit de pandemia de COVID-19.

Ambasadorul român în Franța, Luca Niculescu, a semnalat apariția cărții care conține desenele lui Patrice Reytier și citate ale autorului român stabilit în Franța, descoperite în arhivele Centrului Național al Cărții.

”Emil Cioran, personaj de benzi desenate. Zilele acestea a apărut în Franța o BD despre celebrul filozof român, <<devenit cel mai mare stilist al limbii franceze, după Paul Valéry>>, după cum scrie în prefață. Îl vedem pe Cioran plimbându-se printr-un Paris gol (ce asemănare cu timpurile noastre!), un personaj delicat, fragil, gânditor si, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries și din Cartierul Latin în Père Lachaise. Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrarea unui aforism. <<În muzică și în poezie, tot ceea ce nu te sfâșie e inutil sau vulgar>>, spune Cioran în fata unei bănci goale. Sau, plimbându-se printr-un parc: <<ne reîmpăcăm cu poezia de fiecare dată când nu ne putem gândi decât la noi înșine>>. Ori, ceva mai încolo, în timp ce coboară o scară: <<nici un muritor nu ar putea sta în picioare dacă nu s-ar crede centrul Universului>>. Pe unul dintre podurile Senei, uitându-se la fluviu, spune: <<Omul a ajuns, în cele din urmă, într-un stadiu în care merită să dispară>>. ”, a scris ambasadorul pe pagina sa de Facebook.

”Desenele lui Patrice Reytier sunt grațioase și delicate, Cioran e îngândurat, aproape totdeauna singur printr-un Paris pustiu, de toamnă. Poartă deseori un impermeabil cu gulerul ridicat și se plimbă, merge, bate la pas orașul, e un fel de „ultim pieton” într-un Paris al anilor 60. Cartea conține câteva zeci de aforisme și – foarte interesant! – cele mai multe sunt inedite. Au fost descoperite de autor în arhivele Centrului Național al Cărții. Nu îmi îngădui să traduc mai multe, mi-e teamă să nu le stric farmecul. Iar pe coperta a patra, într-unul dintre puținele desene în care filozoful nu e singur, un dialog: „Nu putem trăi decât la Paris?”, îl întreabă interlocutorul, în față la Sacré-Cœur. „Da, răspunde Cioran, e locul ideal pentru a-ți rata viața”. Tout est dit”, mai notează Luca Niculescu în postarea sa de la Facebook.

Marele filosof român şi scriitor de limbă franceză Emil Cioran este considerat unul dintre cei mai importanți gânditori ai lumii din secolului al XX-lea, descris ca aristocrat al dubiului, dandy al metafizicii sau stilist al disperării şi încadrat în generaţia interbelică a mentorilor, alături de Constantin Noica, Mircea Eliade şi Petre Ţuţea.

Emil Cioran, personaj de benzi desenate. Zilele acestea a apărut în Franța o BD despre celebrul filozof român, „devenit…

Publicată de Luca Niculescu pe Duminică, 14 martie 2021


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol