2 mai 2024, 6:52

Superfurtunile de azi sunt doar o mostră a furtunilor obișnuite de mâine

„Aceste super furtuni sunt o mostră din cum vor arăta furtunile la care vor asista nepoții mei. Ne îndreptăm cu bună știință spre noua realitate despre care știam că va veni.” Declarația apărută în ediția ziarului The Guardian din 19 iulie aparține lui James Hansen, primul om de știință care a tras alarma cu privire la încălzirea accelerată a planetei.

La 23 iunie 1988, Hansen, expert NASA, împreună cu alți cercetători, a depus mărturie în fața Comisiei pentru Energie și Resurse Naturale din Senatul SUA despre impactul devastator al schimbărilor climatice.

În cadrul acelei audieri publice, Hansen a susținut „cu o probabilitate de 99% încredere” că recenta creștere bruscă a temperaturilor a fost rezultatul direct al activității umane.

Fostul climatolog al NASA a cerut încă de atunci Congresului SUA să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice. Declarația potrivit căreia emisiile de gaze cu efect de seră, datorate activității umane, încălzesc planeta, a reprezentat un șoc la acel moment, provocând aprinse dezbateri ulterioare.

Numai că un studiu recent publicat de o echipă de cercetători de la Imperial College London a utilizat date și simulări pentru a compara clima actuală cu cea din trecut, examinând perioadele din iulie, când căldura a fost cea mai intensă în diferite regiuni ale lumii: vestul Statelor Unite și porțiuni din Mexic, sudul Europei și China.

Folosind modele computerizate avansate, au simulat un mediu fără efectele emisiilor din atmosferă, la temperaturile din lumea reală observate în timpul valurilor de căldură. Studiul a concluzionat că temperaturile crescute cauzate de arderea combustibililor fosili este principalul motor al valurilor de căldură mult mai intense.

În urma simulărilor, s-a descoperit că valurile de căldură care au lovit sud-vestul și sudul Europei nu ar avea aproape nicio șansă să se întâmple în absența schimbărilor climatice. Astfel, studiul a arătat că fenomenul încălzirii globale este factorul determinant care a făcut de cel puțin 1.000 de ori mai probabile valurile de căldură din Europa și America de Nord. Încălzirea globală a cauzat, de asemenea, valul de căldură care a afectat de 50 de ori mai probabil anumite părți ale Chinei.

În fiecare caz, emisiile de gaze cu efect de seră, cauzate de activitatea umană, au amplificat temperatura cu aproximativ 2,5 Celsius în Europa, cu 2 Celsius în America de Nord și cu 1 Celsius în China.

Descoperirile confirmă consensul tot mai larg din rândul cercetătorilor potrivit cărora, cu cât planeta se încălzește, cu atât este mai probabil ca regiunile să se confrunte cu valuri de căldură paralizante, furtuni mai puternice și alte dezastre provocate de clima în schimbare.

Sursa foto: pexels.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol