Superlaserul de la Măgurele ar putea avea o utilitate în lupta anti-COVID-19. Celebra Universitate Johns Hopkins din Statele Unite a solicitat o colaborare pentru realizarea unor radiografii revoluționare, ultraperformante, care ar putea releva mult mai bine în ce fel noul coronavirus atacă plămânii, de exemplu.
Anunțul a fost făcut, în premieră, la Digi 24, de Nicolae Zamfir, coordonatorul proiectului de la Măgurele.
Universitatea din SUA are un reprezentant la Măgurele
Universitatea Johns Hopkins are deja un reprezentant care lucrează la Măgurele, iar acesta a organizat deja un grup preocupat de acest subiect.
Ideea este să se folosească altă proprietate a razelor X, și nu intensitatea. Radiografia obișnuită este bazată pe faptul că prin trecerea prin materiale, intensitatea razelor X se modifică, depinzând de densitate.
Osul, pentru că e mai dens, arată într-un fel pe placa fotografică, iar țesutul moale arată altfel, dar nu are rezoluție suficientă, plus că stai câteva minute în radiație.
Se folosește diferența de fază
Ideea nouă este de a se folosi altă proprietate a razelor, și nu intensitatea lor, ci așa-numita diferență de fază, a explicat Nicolae Zamfir. „Prin folosirea acestei noi metode, rezoluția radiografiilor ar fi extrem de bună, este aproape ca a vederii umane și se pot detecta defecte în plămâni, în cazul acesta, la nivel de câțiva milimetri, deci se pot detecta ce efecte produce COVID-19 în plămâni cu o acuratețe extraordinar de mare”, a spus academicianul.
Avantajele
În plus, și timpul de expunere ar fi mult mai mic, de câteva secunde, ceea ce ar fi un avantaj, ținând cont că există un risc de iradiere dincolo de o anumită doză.
Însă marele avantaj ar fi costul ieftin, pentru că ar exista posibilitatea ca noua tehnologie, odată stabilită, să fie folosită la vechile aparate generatoare de raze X, a arătat cercetătorul.
„Universitatea Johns Hopkins propune să facem echipe comune, care să facă experimente atât la ei, cât și la noi, iar în decursul câtorva luni, până la un an-doi, să elaborăm deja tehnologia și să fie preluată de către o firmă care să producă aparate în serie. Și în momentul acela, după ce determinăm această metodă cu ajutorul laserului, ea poate să fie aplicată, chiar dacă nu la aceeași scară, cu generatoare de raze X obișnuite, deci ar fi foarte ieftin: să folosești un generator de raze X obișnuit, dar să folosești alte proprietăți ale razelor X, nu intensitatea”, a explicat la Digi24 Nicolae Zamfir.
Ce este proiectul de la Măgurele
Proiectul de la Măgurele a început în 2013 și s-a finalizat anul trecut. În prezent, lucrează în acest proiect 200 de cercetători din 26 de țări.
Proiectul își propunea construirea unui centru european de cercetări care să folosească un laser de foarte mare putere și metodele fizicii nucleare pentru a studia interacțiunea cu materia a acestui fascicul extrem de puternic (concentrează 10 la sută din întreaga putere a Soarelui pe Pământ). Are o forță atât de mare, încât pur și simplu particulele constituente ale materiei sunt accelerate cu o viteză apropiată de cea a luminii. Energiile acestui laser sunt comparabile cu cele ale acceleratorului de la CERN, a explicat Nicolae Zamfir.
Unul dintre proiectele ambițioase ale laserului ar fi să demonstreze ceva ce nu s-a mai demonstrat până acum: că se poate produce materie din vid, prin această concentrare extraordinară de energie, un fel de relație inversă a formulei lui Einstein, a mai spus Nicolae Zamfir.
Primul experiment cu laserul de mare putere de la Măgurele – cel mai puternic din lume – a avut loc la 18 martie anul acesta. A coincis cu momentul pandemiei.
Centrul este deschis pentru întreaga comunitate științifică internațională și sunt foarte multe laboratoare interesate să colaboreze și să experimenteze la Măgurele, inclusiv cercetătorii de la Johns Hopkins, a arătat academicianul Nicolae Zamfir.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol