19 aprilie 2024, 4:36

S-a descoperit conexiunea creierului responsabilă de suprasensibilitatea la zgomot

O conexiune cerebrală „suprasensibilizată” a fost identificată la persoanele care suferă de o reacție extremă la sunete precum mestecatul sau respirația puternică. Cercetările conduse de Universitatea Newcastle au descoperit o conectivitate crescută în creier între cortexul auditiv și zonele de control motor legate de față, gură și gât. La persoanele cu această sensibilitate, există o comunicare anormală între regiunile auditive și motorii ale creierului.

Ura față de sunet îi determină pe unii oameni să experimenteze reacții intense și involuntare la anumite sunete produse de alții.  Reacția poate fi extremă și combină furia, dezgustul, un răspuns de luptă sau fugă și chiar dorința de a răni persoana care face zgomotul. Se crede că afecțiunea este prezentă la 6 până 20 la sută din populație.

Un cercetător la Institutul Biosciences crede că persoanele cu afectate simt într-un fel că sunetele produse de alte persoane intră în corpurile lor și nu pot fi controlate. Rezultatele noului studiu susțin înțelegerea faptului că afecțiunea nu are ca obiect o reacție negativă la sunete, ci faptul că auzirea anumitor zgomote provoacă activitate cerebrală în zonele implicate în crearea acelui sunet.

Hiperactivitatea insulei anterioare este un răspuns la declanșarea sunetelor enervante. În cadrul studiului, conectivitatea funcțională a insulei anterioară, ca răspuns la declanșarea sunetelor, a fost mai puternică pentru o serie de regiuni cerebrale, inclusiv noduri de bază ale rețelei de mod implicit. Majoritatea factorilor declanșatori ai afecțiunii se întâmplă să fie sunete generate de om, precum mâncat și mestecat, care implică acțiuni orofaciale. Deși sunetele sunt cele mai tulburătoare, imaginile și videoclipurile fără sunet despre mâncare și mestecat pot provoca, de asemenea, suferință.

Foto:Pete Linforth de la Pixabay 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol