25 aprilie 2024, 17:17

Supraviețuitoare la Auschwitz, Lidia Maksymowicz ajunge în România pentru lansarea volumului “Eu sunt 70072”

Lidia Maksymowicz, unul dintre cei aproximativ 200.000 de copii deportați la Auschwitz și care a stat închisă timp de 15 luni în „Pavilionul copiilor”, ajunge în România în perioada 10 – 14 decembrie la invitația editurii Bookzone.

În perioada vizitei în România, autoarea Lidia Maksymowicz va susține o conferință prin care va prezenta cartea Eu sunt 70072 – Fetița care a supraviețuit „Îngerului Morții„”. Conferința va fi organizată la standul Bookzone din cadrul GARUDEAMUS, pe 11 decembrie, de la ora 12:00.

Autoarea Lidia Maksymowicz și-a exprimat dorința de a participa și de a lansa cartea care suprinde povestea vieții sale și în România la Gaudeamus, la standul Bookzone, duminică, 11 decembrie, de la ora 12:00.

Poveste

Născută Luda Bczarowa, în Ucraina, ea a fost separată de familie și închisă timp de 15 luni în „Pavilionul copiilor”, locul în care erau ținuți toți micuții care erau supuși cumplitelor experimente ale lui Josef Mengele. Astăzi, după o viață marcată de pierderi și regăsiri, de întâlnirea cu Josef Mengele, dar și cu Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Francisc, Lidia Maksymowicz a decis să-și spună povestea pentru ca tinerii să nu uite trecutul și să nu permită niciodată întunericului să renască.

Pentru a supraviețui infernului în care a fost aruncată la doar 3 ani, dar și a experimentelor lui Josef Mengele, Luda s-a închis în tăcere. 70 de ani mai târziu, atunci când ea a putut în sfârșit să-și ranspună în cuvinte experiența, întreaga lume a amuțit. Aceasta este povestea ei și a copiilor Holocaustului, transpusă în cartea “Eu sunt 70072 – Fetița care a supraviețuit „Îngerului Morții””, lansată în România de Bookzone la începutulanului 2022, în Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie.

Gaudeamus

Acum, în luna decembrie 2022, în cadrul Gaudeamus, autoarea Lidia Maksymowicz vine să ne spună povestea pe care să o prețuim cu recunoștință.

„Mă bucur că această carte a Lidiei, supraviețuitoare a lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, este publicată de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Sper că această lucrare ne va ajuta să ne reamintim ceea ce s-a întâmplat. Exercițiul memoriei este expresie a umanului, este un semn de civilizație, memoria este o condiție care ne apropie de un viitor mai bun, de pace și de fraternitate. ”

– PAPA FRANCISC

 

“Birkenau nu moare niciodată. Birkenau este o parte imposibil de șters din cei care au trecut pe acolo. Este un monstru care continuă să se facă auzit, să vorbească despre experiențele sale imposibil de descris.

Nu e deloc ușor să înfrunți toate acestea. Este misiunea vieții mele. Grea și indispensabilă, în același timp. O fac pentru minte, desigur. Dar o fac și pentru toți ceilalți, pentru prietenii mei, pentru cunoștințe, pentru cei pe care nu-I cunosc dar sunt partea din familiamea de oameni. Vreau să fiu clară, să spun răspicat ceea ce cred: întunericul lagărelor nu este arhivat într-o dată pentru totdeauna.

Ura alimentată de locurile acelea este mereu la pândă, poate reapărea oricând. De aceea trebuie să fim vigilenți, să nu uităm, înprimul rând, să povestim ceea ce a fost”.

– Lidia Maksymowicz


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol