26 aprilie 2024, 17:08

Surpriza neplăcută. Prețul unui souvlaki în Grecia a crescut cu 30%

Grecia se pregătește de sezonul de vară.

Restaurantele urmăresc cu atenţie impactul posibil dăunător al inflaţiei.

Turiștii care vor o gustare populară vor cumpăra un souvlaki cu 30% mai scump decât vara trecută. Gustarea clasică de carne la grătar învelită în lipie, cu salată şi iaurt cu usturoi, costă acum 3,30 euro (3,55 dolari), în medie, în zona Atenei.

În condiţiile în care costul principalelor ingrediente ale souvlaki – carne, legume şi ulei de floarea-soarelui – este în creştere puternică, împreună cu preţurile energiei, din cauza impactului războiului şi al pandemiei de Covid-19 asupra lanţurilor de aprovizionare, acest lucru evidenţiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială.

Sindicatul Grill and Restaurant din Atena spune că preţul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina s-a scumpit cu 125% şi facturile la electricitate s-au mărit cu peste 100%.

sursa foto: adevarul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol