28 martie 2024, 15:41

SUSPICIUNI DE SABOTAJ. Europenii investighează scurgerile de gaze suspecte din Marea Baltică

Primii care au dat semnale de alarmă au fost cei de la Autoritatea maritimă daneză, care au raportat o scurgere de gaz în apropierea Insulei Bornholm din Marea Baltică. Un purtător de cuvânt al operatorului a estimat că, foarte probabil, gazul provine din conducta Nord Stream 2, al cărui proiect a fost suspendat după invadarea Ucrainei.

Autoritățile daneze le-au recomandat tuturor echipajelor navale să ocolească zona.

Avarii fără precedent

Apoi s-a dat alerta în Marea Baltică din cauza unei avarii majore la gazoductul Nordstream 1, închis de gigantul rus încă de la sfârșitul lunii august, sub pretextul mentenanței. Operatorul Nord Stream 1 a anunțat că gazoductul a suferit avarii fără precedent la trei linii offshore într-o singură zi. Iar Kremlinul susține că nu poate exclude ipoteza unui sabotaj.

Autoritatea maritimă suedeză a emis o avertizare cu privire la două scurgeri de gaze de la gazoductul NordStream 1, în apele teritoriale suedeze și daneze.

„Există două scurgeri la Nord Stream 1 – una în zona economică suedeză și cealaltă în zona daneză. Sunt foarte aproape una de cealaltă”, a anunțat Administrația Maritimă Suedeză.

Cele două scurgeri sunt localizate la nord-est de insula daneză Bornholm. Nu este clar ce anume a cauzat aceste scurgeri de gaz.

Cădere de presiune la Nord Stream 1

Mai târziu în aceeași zi, operatorul conductei Nord Stream 1, care a funcționat la capacitate redusă de la jumătatea lunii iunie înainte de a se opri completla sfârșitul lui august, a dezvăluit și o cădere de presiune pe ambele linii ale gazoductului Nord Stream 1.

Este neobişnuit. Şi faptul că au fost trei incidente într-un timp atât de scurt este extrem de neobişnuit. De aceea urmărim cu îngrijorare ce se întâmplă„, a declarat Kristoffer Böttzauw, directorul Agenției daneze pentru energie.

O întrebare crucială: cine a făcut asta, dacă nu a fost un accident? Şi mai important: ce urmează? Noi nu excludem nici o ipoteză. Evident că există o avarie la gazoduct, dar din ce cauză? Înainte ca rezultatele investigaţiei să apară, nu excludem nimic„, a comentat și Klaus Mueller, director Bundesnetzagentur.

Anchetă pentru o situație fără precedent

Situația fără precedent din Marea Baltică a determinat autoritățile din Germania, Danemarca și Suedia să lanseze o investigație în legătură cu scurgerile suspecte de gaze, notează The New York Times.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că scurgerile au fost cauzate de un sabotaj, sugerând că rușii și-au sabotat gazoductul pentru a crea o nouă criză. Și prim-ministra daneză a sugerat un posibil sabotaj.

”Suntem în legătură cu autoritățile și agenția federală BNetzA pentru a clarifica situația”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei și Climei (BMWK). ”Cauza scăderii presiunii este necunoscută deocamdată”, a adăugat sursa, precizând că incidentele de la conducte nu modifică situația în aprovizionarea cu gaze a Germaniei.

Șeful BNetzA, Klaus Müller, a declarat pentru Clean Energy Wire că nu este clar dacă incidente similare s-ar putea produce și la alte conducte care alimentează Germania, de exemplu cele care vin din Norvegia. ”Nimeni nu o poate spune pentru moment”, a comentat acesta, adăugând că agenția sa colaborează cu colegi din alte țări pentru a evalua situația.

”Atac terorist planificat”

Scurgerile inexplicabile descoperite la gazoductele Nord Stream în Marea Baltică sunt rezultatul „unui atac terorist planificat” de Moscova „împotriva Uniunii Europene”, consideră Kievul, potrivit France Presse, preluată de agerpres.ro.

„Scurgerea de gaz pe scară largă de la Nord Stream 1 nu este nimic altceva decât un atac terorist planificat de Rusia şi un act de agresiune împotriva Uniunii Europene”, a scris marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Același lucru se vede și din Danemarca, unde premierul Mette Frederiksen a declarat că scurgerile sunt cauzate de „acte deliberate” şi „nu de un accident”.

Scurgerile vor dura cel puțin o săptămână

Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale dar umplute cu gaz vor dura „cel puţin o săptămână” până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climatului, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern.

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile. Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, ‘cel mai probabil din cauza unor detonări’, potrivit Institutului suedez pentru seismologie.

„Astăzi, ne confruntăm cu un act de sabotaj. Nu cunoaștem detaliile cu privire la ce s-a întâmplat, dar vedem clar că este un act de sabotaj, relaționat direct cu escaladarea situației în Ucraina”, a spus Morawiecki, sugerând că rușii au acționat pentru sabotarea gazoductului concomitent cu escaladarea războiului din Ucraina.

„Vorbim de trei scurgeri cu distanță semnificativă înre ele, de aceea este dificil să ne imaginăm că ar fi vorba de vreo coincidență”, a declarat și Mette Frederiksen, prim-ministra Danemarcei.

UPDATE

Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a avertizat Germania în urmă cu câteva săptămâni cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică, dezvăluie marți revista germană Spiegel, în urma scurgerilor de gaze raportate la gazoductele Nord stream 1 și 2, potrivit Reuters.

Guvernul de la Berlin a primit informația de la CIA astă-vară, a scris Spiegel, citând surse care au rămas anonime, adăugând că Berlinul suspectează un atac intenționat asupra celor două conducte de gaz din Marea Baltică.

Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze subiectul.

Pe de altă parte, un seismolog suedez a declarat marți că este sigur că activitatea seismică înregistrată în zona unde au avut loc scurgerile de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2 a fost rezultatul unor explozii, nu a unui cutremur sau a unei alunecări de teren, mai relatează Reuters.

Bjorn Lund, seismolog la Rețeaua Națională Seismică din Suedia de la Universitatea Uppsala, a spus că datele seismice adunate de el și colegii lui au arătat că exploziile au avut loc în apă, nu în stratul de rocă de sub fundul mării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol