25 aprilie 2025, 12:29

Sute de particule de microplastic se ascund în guma de mestecat

Un grup de cercetători au descoperit că sute de bucăți minuscule de plastic ajung în cavitatea bucală a oamenilor atunci când mestecă gumă.

Avertismentul oamenilor de știință vine în ceea ce privește poluarea pe care o produc dulciurile pe bază de cauciuc.

Guma de mestecat constă dintr-o bază gumoasă, îndulcitori, arome și alte ingrediente. Așa-numitele gume naturale conțin un polimer de origine vegetală, cum ar fi „chicle” sau seva unor copaci, pentru a obține masticabilitatea potrivită, în timp ce alte produse folosesc baze de gumă sintetică fabricate din polimeri derivați din petrol, arată g4media.ro.

Microplastice au fost găsite peste tot, inclusiv în aerul pe care îl respirăm. Au fost depistate și în organismul uman, inclusiv în plămâni, în sânge și în creier, ceea ce a stârnit îngrijorare asupra efectul pe care l-ar putea avea asupra sănătății.

Nu vreau să alarmez oamenii”, a declarat pentru AFP Sanjay Mohanty, cercetător principal în cadrul noului studiu.

Nu există încă dovada directă a unei legături între microplastice și afecțiuni de sănătate.

Studiul și-a propus să arate un mod mai puțin cercetat prin care aceste bucăți de plastic pătrund în corpurile noastre.

Au fost testate șapte bucăți din 10 mărci de gumă. Cercetătorii au observat că un gram de gumă a eliberat în medie 100 de fragmente de microplastic, cu mențiunea că unele au eliberat chiar și peste 600.

Se estimează că oamenii care mestecă aproximativ 180 de bucăți de gumă pe an ar putea ingera în jur de 30.000 de microplastice.

Nimeni nu vă va spune ingredientele” din guma de mestecat, a spus Sanjay Mohanty, potrivit hotnews.ro.

Cea mai comună gumă de mestecat care este vândută în supermarketuri conține polimeri pe bază de petrol. Totuși, pe lista ingredientelor de pe ambalaj nu sunt menționate și materialele plastice.

Au fost testate și cinci mărci de gumă sintetică și cinci de gumă naturală, care conține polimeri pe bază de plante, cum ar fi seva de copac. În ambele s-a descoperit microplasticele abundente.

Așadar, fiți conștienți de mediul înconjurător și nu aruncați guma de mestecat oriunde. Este o sursă de poluare pentru mediu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol