18 aprilie 2024, 4:05

Tabăra care împlinește visuri. 120 copii au văzut marea pentru prima oară

În această vară, 120 de copii sărmani, dar premianți, din județul Iași au avut ocazia să vadă marea pentru prima oară, fără a plăti nici un ban. Tabăra Visul lui Aurel a însemnat pentru cei mici o săptămână plină de distracții la malul Mării Negre.

Între 2 și 9 iulie, copiii și-au petrecut timpul în stațiunea Mamaia, fiind cazați la diferite pensiuni, unde li s-a asigurat cele trei mese pe zi și tot confortul pentru ca prima experiență la mare să fie de neuitat. Costul acestei vacanțe s-a ridicat la 18.000 euro și a fost posibilă doar cu ajutorul donațiilor, este relatat pe pagina de Facebook organizatorului  Dan Damaschin. Acesta este preot  la Biserica „Naşterea Domnului” de la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi, și care învață oamenii despre adevăratele valori creștine: bunătate, iertare și dăruire.

Aurel B. poate fi considerat, pe drept cuvânt, unul din cei mai fericiți copii ai lumii. Pe 2 iulie, de ziua Sfântului Ștefan cel Mare, răzeșul nostru, contrar ,,tradiției”, pleacă să cucerească MAAAAAREA. 
La fel ca el, 120 de copii își pregătesc armurile( slipi, șlapi, costume de baie) și își caută calul potrivit (autocarul) pentru lupta vieții lor, cu valurile. 
Voluntarii noștri, îngenuncheați de griji, sunt puțin cam îngrijorați de apariția semilunii, când nopțile lor vor deveni albe și pătimitoare, chiar dacă nu e nici urmă de post. 
Ce-i drept ,nici eu nu sunt foarte entuziasmat. 
2 TONE de motorină…
120 x 3 x 7 = 2.520 de porții de mâncare, linguri, furculițe, căni, farfurii etc….
120 de paturi, cearșafuri de plajă, sticle de apă și ca să nu mai vorbim de șervețele, pungi, paracitamoale, nurofen, pungi pentru … știți dumneavoastră ce, hârtie igienică și … antivomitive (iaca, am spus-o și pe asta)….
Adunat, in mare (nu neagră), vreo 18.000 de euro sau 81.000 lei (dacă nu cade guvernul mai câștigăm câțiva lei la casele de schimb).
O nimica toată. Fie vindem o moșie cu tot cu răzeși, ori răzeșii plecați în pribegie vin cu prada de război în contul nostru, dar, sub nici o formă, nu cugetăm să zdrobim visul lui Aurel. „, publica preotul în luna iunie.

Pozele publicate de Dan Damaschin indică fericire pură, emoția descoperirii și chiar te face să te întrebi de ce nu sunt mai multe mișcări de acest tip din partea tuturor instituțiilor societății. Omenia te împlinește, iar copiii cu ochii mari, curioși și plini de emoție sunt cel mai frumos cadou pe care îl poți primi înapoi. Preotul afirmă că excursia nu a fost una ușoară , având multe emoții pentru serile petrecute în Mamaia, pentru mâncare, pentru eventualele probleme care au apărut, însă se pare că experiența l-a împlinit sufletește.

Mă întreabă lumea, prietenii, cunoscuții si credincioșii: „cum a fost la mare?”
Sincer sa fii, …cumplit! 
Câteva ore de somn pe noapte, (nu pentru ca as fi facut băi romantice in mare, ci pentru că, deh, mai schimbă omul un scutec, mai închide un televizor „uitat” deschis la 2 noaptea, un aer conditionat, etc.) si mai ales aerosolii si inviorarea de la 7.00 este înfiorătoare.
Peste zi… Am invatat pe de rost, in zecile de ore de prin hipernarketuri, eu , om cu diabet, preturile la toate inghetatele, napolitanele, ciocolatele, cornurile, caramelele , sucurile, harbujii (c – asa de zice pe la noi), scutecele si … absorbantele posibile si imposibile.
Ce – i drept marea este frumoasa, sau asa mi s-a parut in fiecare dimineața, amiaza si seara, la impartitul deserturilor , sau la postul elitist de salvamar. Nu stiu daca apa este calda sau rece, daca soarele arde sau nu, pentru ca nu am avut timp de „prostii”.
Partea buna este ca am invatat sa negociez la sânge preturile la saltelele irecuperabile , la pizza, la cearșafurile rupte şi, da, ca din când in când, orice copil, indiferent de vârstă, are nevoi fiziologice sau rău de masină.
Dar, daca ma întrebați „daca a meritat aventura? ” va voi răspunde, fara nici o ezitare, de o mie de ori: DA!!!
Da, pentru bucuria copiilor care au vazut si au facut baia vietii lor in mare!
Da, pentru copiii care s – au culcat satui, curati, in paturi de 4 stele!
Da, pentru ca niciodata, da , niciodata, nu mi s – au părut mai bune deserturilor si băuturile răcoritoare, ca in aceste zile!
Da, pentru ca Delfinariu, poneii, terasele, hora, filmele şi …discoteca nu sunt monopolul copiilor de bani gata de prin Costinești sau Mamaia!
Chiar daca voi mânca un an întreg mămăligă cu ceapă, voi purta aceeasi pereche de ciorapi si voi folosi aceeasi periuta uzată de dinți in orice an, câți îmi va îngădui Domnul, voi fi cu ei si cu fratiorii care vor veni, la mare.
Si daca tot trebuie sa vorbim si de costuri, sigur cei 15000 de lei datorie tot trebuie achitați.
Va multumesc oameni dragi!
Va mulțumesc copii!
„, a publicat Dan Damaschin.

[Sursă foto: Facebook.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol