9 decembrie 2023, 11:04

Tabloul pictorului Adrian Ghenie, vândut pentru 3 milioane de euro la Londra

„The Collector 4”, o pictură a lui Adrian Ghenie, a fost vandut pentru 2,65 milioane de lire sterline (aproximativ 3 milioane de euro), la licitatia de seara post-razboi si arta contemporana Christie din Londra.

Pictată în 2009, lucrarea face parte dintr-o serie de patru pe tema „colector”. „Desenând împreună narațiunile istorice politice și de artă, aceste lucrări sunt eseuri virtuoase pe teme de putere, corupție și mânie”, scrie o descriere a lucrării de către Christie. Protagonistul este cunoscutul lider al armatei naziste Hermann Göring, care a adunat o colecție de peste 2.000 de lucrări de artă furate. „The Collector 4” îl ilustrează pe Göring pe patul de deces.

Lucrările au fost vândute la un preț estimat de 2,2 milioane GBP – 2,8 milioane GBP.

Sursa www.reddit.com

Cu o seară înainte, la o licitație a lui Sotheby, de asemenea, care a avut loc la Londra, lucrarea lui Ghenie, „Funchal Duchamp”, a fost vândută pentru 4,3 milioane de euro (aproximativ 5 milioane de euro), a raportat Profit.ro.

Sursa digi24.ro

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, s-a născut în 1977, la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001. În 2005 a fondat Galeria Plan B în Cluj, împreună cu Mihai Pop, un spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană. În 2008, Planul B a deschis un spațiu expozițional permanent în Berlin. Lucrările sale sunt prezentate în mod regulat la licitațiile internaționale de artă și sunt incluse în multe colecții muzeale și publice, Centrul Georges Pompidou sau Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles.

În 2015, Ghenie a reprezentat România la Bienala de la Veneția, potrivit romania-insider.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol