30 septembrie 2023, 8:22

Tamara Buciuceanu-Botez, in memoriam. „Doamnă a comediei românești” și simbol al generației de aur a actorilor români

Supranumită „doamna comediei românești”, Tamara Buciuceanu-Botez a fost un simbol al generației de aur a scenei și cinematografiei românești și a rămas în memoria noastră a tuturor pentru interpretările sale impecabile în roluri precum cel al profesorei ”Isoscel” din seria „Liceeni”, dar și pentru „Coana Chirița” din piesa de teatru scrisă de Vasile Alecsandri. 

Celebra actriță s-a stins din viață marți, 15 octombrie 2019, la Spitalul Elias din Capitală, pe fondul unor probleme cardiace, meționează Digi24

Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, după care a frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, între anii 1948 și 1951. În ultimul an de studii a fost transferată a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu, și a absolvit în anul 1952.

Tamara Bucuiuceanu-Botez a fost și va rămâne una dintre legendele teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, dintre care cele mai apreciate sunt „Titanic vals”, din 1964, „Anecdota”, lansat în 1972, „Domnișoara Nastasia”, din 1976, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, din 1979, „Alo, aterizează străbunica!…”, din 1981, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Declarație de dragoste”, lansat în 1985, „Cuibul de viespi”, din 1986, „Nunta mută”, lansat în 2008.

Mult regretata actriță a jucat nenumărate roluri și pe scenele marilor teatre din Capitală , precum Odeon, Bulandra, Național și Comedie. A primit roluri emblematice pe care le-a interpretat într-o manieră aparte, printre acesea numărându-se „Dimineață pierdută”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Doctor fără voie”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” și „Cumetrele”.

Cu toate acestea, cel mai consacrat personaj teatral al actriței este, fără doar și poate, „Coana Chirița”, pe care a interpretat-o pe scena Teatrului Național din Iași.

Tamara Buciuceanu a avut o carieră strălucită și în televiziune, acolo unde a realizat mai multe apariții memorabile, ce au fost incluse apoi în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În întreaga sa carieră a fost recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, iar de departe cele mai importante fiind „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014.

În anul 2008, actrița a fost omagiată și la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofițer din partea Casei regale. În 2011, actrița a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor din Bucureşti, menționează Digi24.

Sursă Foto: playtech.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol