5 martie 2021, 6:39

Tampoane igienice gratuite, în distribuitoare din Franța

Regiunea Ile-de-France va fi prima din Franța care va instala aparate de distribuire gratuită a produselor de protecție intimă în toate liceele publice. Costul programului pentru primul an este de un milion de euro, scrie Libération. Un experiment a fost efectuat în septembrie 2020, în 31 de licee din Ile-de-France și răspunsul a fost foarte bun.

Potrivit unui sondaj Ifop din 2017, 1,7 milioane de femei din Franța nu-și permit să cumpere produse de protecție lunare.

În urma acestei statistici, unele instituții din Franța s-au implicat, din martie 2019, în campania #StopPrécaritéMenstruelle, lansată de buletinul informativ feminist pentru adolescenți „Les Petites Glo”. În același timp, primăria arondismentului X din Paris a anunțat asigurarea protecției gratuite în colegii. De atunci, și alte arondismente s-au implicat: II, V și XIV.

La nivel universitar, Lille organizează campanii de distribuție gratuită, Rennes II a instalat distribuitori, la fel și Sorbona. Din februarie, vor fi instalate aparate la Universitatea din La Rochelle, datorită inițiativei a doi studenți.

Ministerul Educației Naționale nu a reacționat de la început la campania #StopPrécaritéMenstruelle. Dacă ar fi făcut-o, distribuirea s-ar fi realizat în toate școlile gimnaziale și în licee cu mult timp în urmă. Ministrul Sănătății, Olivier Véran și ministrul responsabil cu egalitatea de gen, Elisabeth Moreno, au anunțat la mijlocul lunii decembrie 2020 eliberarea a încă patru milioane de euro, aducând bugetul la 5 milioane de euro în total.

Foto: Yoann Boyer (Unsplash)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.