29 mai 2020, 0:10

Tânăr din România, locul 1 la concursul Microsoft: Oricine are puterea cuvântului, deci puterea de a schimba

Pentru mulți tineri pasiunea pentru IT îi propulsează la niveluri înalte, fie că este vorba despre olimpiade, fie concursuri. România are valori din acest punct de vedere, iar numele statului răsună și este în top de fiecare dată când unul dintre acești tineri participă la competiții pentru că, fără a lăuda, românii întotdeauna se vor ridica la standarde foarte înalte.

Unul dintre acești tineri performanți este Tiberiu Danciu, bucureșteanul care i-a cucerit pe cei de la Microsoft, câștigând locul 1 la un concurs internațional organizat în Statele Unite ale Americii.

L-am contactat pe Tiberiu pentru un interviu, în care am dorit să aflăm mai multe despre ceea ce îl motivează, cum s-a născut pasiunea pentru IT și despre experiența de la competiția din SUA.

 

Edițiadedimineață.ro: Spune-ne mai multe despre tine, unde studiezi, care sunt domeniile tale de interes? Cum s-a născut pasiunea pentru IT?

Tiberiu Danciu: Sunt elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Grigore Moisil” din București. Îmi plac toate domeniile imaginabile, de la informatică, electronică, fizică, la biologie, istorie, geografie și lingvistică. Îmi place cunoașterea, și mereu sunt determinat să aflu cât mai multe, mai ales când informațiile sunt prezentate într-un format primitor.

Pasiunea pentru IT s-a născut odată cu mine, aș spune. M-am născut într-o casă unde exista calculator, mama mea fiind profesoară de informatică, iar bunicul meu învățând să-l folosească dintr-o pasiune pentru tehnică.

 

Edițiadedimineață.ro: Cum ai aflat de concursul organizat de Microsoft? Ce te-a determinat să participi?

Tiberiu Danciu: Primăvara lui 2016. Am aflat totalmente întâmplător de acest concurs. Inițial, el a fost anunțat la nivelul școlilor printr-o circulară trimisă profesorilor de specialitate prin e-mail. Mama mea a văzut mail-ul, eu l-am ignorat, dar până la urmă mi-am zis să încerc… nu aveam nimic de pierdut, în fond. (Participarea se face prin susținerea unui examen foarte util de certificare a unei aplicații Office la alegere dintre Word, Excel și Powerpoint, așa că oricum îmi rămânea un document pe care îl puteam pune la CV.) Mă duc la doamna dirigintă (profesoara mea de informatică), caută prin e-mail-uri, găsește mail-ul – ignorat, desigur -, și mă trimite la doamna profesoară responsabilă de certificări în liceul nostru, unde mă înscriu. Eram singurul din școală interesat de acest concurs, a fost pur și simplu o întâmplare… Îmi ziceam tot timpul că sigur va fi cineva mai bun decât mine în România. Ajung la națională, și trec de etapa națională împreună cu alți doi colegi din jud. Cluj și jud. Hunedoara. Nu iau niciun premiu, dar am fost încurajat că „la anul cu siguranță”. Astfel, mă înscriu și „la anul”, ajung din nou la națională, de data asta fiind trimis de unul singur în SUA. Și câștig.

 

Edițiadedimineață.ro: Spune-ne, te rog, despre experiența din Statele Unite? Cum ai fost primit, cum te-ai simțit, cum s-a desfășurat concursul? Cum a fost momentul în care ai văzut că ai câștigat?

Tiberiu Danciu: Organizarea concursului din Statele Unite a fost exemplară. Fiind singurul participant român, am fost forțat de circumstanțe să leg prietenii cu elevi dintr-o sumedenie de țări. Toată lumea era deosebit de prietenoasă, atmosfera generală era relaxată. Am avut parte de momente foarte drăguțe și m-am simțit minunat.

În momentul în care am câștigat, pur și simplu am început să acționez instinctiv. Nu mai știam ce fac, și nici nu-mi mai amintesc prea multe. A fost un șoc emoțional grozav.

 

Edițiadedimineață.ro: Care sunt planurile de viitor? Ce facultate dorești să urmezi? Cum te vezi peste 10 ani?

Tiberiu Danciu: Mă gândesc să studiez inteligența artificială, sau măcar să am un punct de pornire. Tot viitorul se învârte în jurul acestui concept. Cât despre facultate, încă nu m-am hotărât. Peste 10 ani doresc să mă văd pe propriile picioare, cu un loc de muncă stabil, care-mi place și unde nu-mi este silă să mă duc zi de zi.

 

Edițiadedimineață.ro: Consideri că tinerii care fac performanță, cei așa ca tine, au vreun viitor aici, în România? Pot face o schimbare, au nevoie de un ajutor special din partea celor din jur?

Tiberiu Danciu: Da, potențialul României a fost și este enorm. Încet-încet, țara noastră se mișcă în direcția bună, și îmi doresc din tot sufletul ca tinerii să încerce să se implice în schimbarea în mai bine a României. Oricine are puterea cuvântului, deci puterea de a schimba.

 

Edițiadedimineață.ro: Care sunt valorile tale, constantele în viață?

Tiberiu Danciu: A ști să pierzi, a fi atent la detalii, a fi fair-play, a realiza că interacțiunea cu ceilalți participanți este mult mai importantă decât concursul în sine, a realiza că o victorie nu are voie să-ți altereze personalitatea.

 

Edițiadedimineață.ro: În final, te rog, spune-ne primele trei lucruri care îți vin în minte și te motivează dimineața.

Tiberiu Danciu: Într-o zi oarecare de școală:

  1. Vreau să ajung cât mai repede la școală ca să pot să mai stau de vorbă cu colegii
  2. Încerc din răsputeri să-mi valorific cât mai bine timpul
  3. Îmi place să văd răsăritul pe bd. Timișoara (care este aliniat pe direcția est-vest, iar soarele se ridică de la orizont, printre clădiri).

 

[Sursă imagine: Facebook.com]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.