CITIRE

Tânărul Dan Băcăințan din Alba Iulia – campi...

Tânărul Dan Băcăințan din Alba Iulia – campionul cocktailurilor pe bază de cafea în Italia

Câștigătorul Italiei la campionatul de cocktailuri pe bază de cafea este un tânăr român din Alba Iulia. Dan va participa la finala mondială a competiției care se va desfășura în Brazilia, țara cafelei, alături de ceilalți câștigători.

La vârsta de 16 ani Dan Băcăințan s-a mutat cu părinții săi în Italia unde a început să facă liceul hotelier „Ecaterina de Medici” din orașul Desenzano del Garda. Aici, tânărul a beneficiat de informații extrem de importante în ceea ce privește cafeaua și alcoolul. În al treilea an de liceu, la materia „Înveți despre cafea” profesorul obișnuia să trimită tinerii la concursuri de cafea. Acesta l-a condus și pe Dan către finala națională, unde s-a clasat pe locul 7. După un an de zile a concurat în Italia la campionatul barista. Prin aceste concursuri a reușit să îmbine cele două pasiuni: cocktailul și cafeaua.

În prezent, Dan Băcăințan este trainer și consultant la Londra pentru câteva firme care se ocupă de afaceri cu cafea.

Povestea care i-a cucerit pe Italieni

Competiția Coffee in Good Spirits Championship 2018 a presupus două cocktailuri irish coffee și două cocktailuri la alegerea fiecăruia. Dan Băcăințan a pornit de la ideea renumitului cocktail Bloody Marry cu vodka, suc de roșii și țelină drept decor, fiind modificat și redenumit: Vlaady Marry”.

În concurs fiecare trebuia să vină cu o poveste în care jurații să-și imagineze că sunt într-un anumit loc în lume, urmând să guste cafeaua. Totul trebuia realizat în doar 10 minute. Ceea ce a încercat Dan Băcăințan a fost să se lege de țara sa de origine, România, făcându-i pe jurați să-și imagineze că sunt în Transilvania, printr-un joc de cuvinte:

„Țara mea este România iar amintirea mea cea mai frumoasă este legată de verile călduroase ale Transilvaniei. I-am rugat pe jurați să își imagineze că se află în Transilvania pe timp de vară, și am aprins un ventilator cu aer cald. Pe muzica lui Gheorghe Zamfir, le-am zis să își imagineze că se află în minunatele păduri ale Transilvaniei și că pe o stâncă pot vedea castelul lui Vlad Țepeș, cunoscut de ei drept Dracula. Ce ar fi mai potrivit de băut decât un drink sângeros? Așa s-a născut ideea mea despre cafeaua Vlaady Marry” – a povestit tânărul.

Câștigătorul fiecărei țări se va lupta în finala din Brazilia, țara cafelei: „Aici am șansa de a concura cu cei mai buni din lume. Pentru mine este o senzație unică.” – a declarat Dan.

Tendințe

Gusturile pentru cafea variază foarte mult, cel mai important pentru barnist-ul Dan este să fie cafeaua proaspăt măcinată, specificând că oricine poate face asta acasă. Totodată, recomandă cafeaua Kenya, fiind mult mai fructată decât cea clasică care duce spre ciocolată și caramel cum sunt obișnuiți, în general, românii.

„Cafeaua verde este mult mai bună prăjită, mai ales din punct de vedere al gustului, însă nu se poate spune dacă este mai sănătoasă sau reprezintă o modă în ultima perioadă.”- a spus Dan.

Românii preferă cafeaua braziliană având o aroma de ciocolată, cacao s.a. În Italia se bea foarte mult espresso, mai ales că aici s-a inventat mașina de făcut espresso, este o tradiție de aproximativ 200 de ani.

„Specialitatea cafelei este în creștere în România ceea ce ma bucură.”


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.