13 septembrie 2024, 22:11

Tărâmul dopaminei sau cum a devenit ”kidulting” tot mai popular printre adulți

Dopamine Land, un muzeu interactiv temporar, cu sedii în Madrid și Londra, este colorat, creativ și amuzant. Cu toate că este prietenos pentru familii, majoritatea adulților care umblau prin jur nu aveau copii cu ei.

După cum o lămurește marketingul muzeului, acesta este un loc pentru „copilul interior”.

Dopamine Land este doar un exemplu dintr-o nouă tendință culturală, denumită „kidulting”, în care adulții se implică în activități pline de voie bună, în mod tradițional concepute pentru copii.

În Amsterdam, Wondr îi invită pe clienți să „se arunce într-o mare de bezele roz” și să „scrie pe pereți”. Muzeul de Înghețată, un complex cu mai multe etaje, cu bazine umplute cu topping-uri false de înghețată, s-a extins de la New York la mai multe orașe americane și Singapore.

Bubble Planet, care a început în Madrid, va avea în curând 13 locații în orbita sa, inclusiv Bruxelles și Toronto, scrie The Economist.

Ballie Ballerson, care operează o piscină gigant cu bile pentru adulți în fiecare dintre capitalele Marii Britanii, primește 25.000 de vizitatori în fiecare lună. Chiar și muzeele și expozițiile imersive, în mod obișnuit destinate copiilor, găzduiesc acum seri doar pentru adulți.

Acest lucru include Kidzania, un oraș-model din Londra care a fost (ironic) proiectat pentru copii să se joace activități de adulți, cum ar fi să aibă un loc de muncă. Entuziaștii spun că astfel de spații intensifică creativitatea, conexiunea umană și fericirea, declanșând substanța chimică a căutării plăcerii, după care este numit Dopamine Land.

Dar spațiile de tip „kidulting” nu sunt pentru toată lumea. Tendința lor de a se autointitula muzee poate părea falsă pentru cei care consideră că astfel de instituții ar trebui să transmită cunoștințe.

Expozițiile de artă își propun să lase participanții să vadă lumea puțin diferit, dar locuri precum Dopamine Land încearcă să ofere puțin mai mult decât să facă vizitatorii să se simtă fericiți – și uneori euforici.

Faptul că cei mai mulți participanți au smartphone-urile lipite de mâini sprijină critica potrivit căreia aceste spații sunt mai degrabă fundaluri de selfie pentru persoanele obsedate de propria imagine.

Dar poate că superficialitatea acestor locuri este tocmai ideea principală. Emoțiile negative, inclusiv stresul, tristețea și furia, au atins niveluri record, potrivit Gallup, o firmă de cercetare care a început, în 2005, să urmărească acest aspect la nivel global.

Când lumea pare sumbră, atractivitatea distracției este mai puternică. Între timp, membrii generației milenialilor și a Generației Z au descoperit că maturizarea nu este atât de ușoară.

Reperele pe care părinții lor le-au atins cu atâta ușurință, cum ar fi cumpărarea unei case și căsătoria, au devenit afaceri costisitoare, pentru mulți inaccesibile.

Toate acestea explică atracția „kidulting”. Dopamine Land, cu cutiile sale de costume deosebite și fundalurile perfecte pentru fotografii, nu cere nimic de la vizitatori.

Nu există informații de asimilat, nici vreo regulă de urmat, nici vreun obiectiv de atins. Este amuzant, vid și lipsit de profunzime. Asta îl face atât de distractiv.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol