1 martie 2024, 17:01

Târg de Sânziene la Muzeul Satului

Un eveniment dedicat Sărbătorii de Sânziene va avea loc pe 24 iunie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală.

Intitulat „La porţile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului”, evenimentul doreşte să readucă în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniţei din flori de sânziene până la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea şi participarea la târgul de Sânziene.

Ateliere

Vizitatorii mari şi mici vor învăţa lucruri despre plante: de la culori şi forme până la proprietăţile lor curative, în cadrul unor ateliere care vor fi susţinute de studenţi ai Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti – Departamentul Arte textile şi Design Textil.

Obiceiurile de odinioară pe care oamenii le practicau în ziua de Sânziene vor fi reconstituite de membrii Ansamblului Vatra Hărmanului din Braşov.

Copiii şi adulţii vor avea ocazia de a participa la atelierul de confecţionat coroniţe din sânziene. De asemenea, cei care doresc să afle cum se coase şi brodează o ie pot veni la atelierul intitulat „Călători prin tradiţii… de vară”.

De asemenea, vizitatorii vor putea să îşi cumpere, de la meşterii populari prezenţi la eveniment, produse din registrul ţesăturilor şi nu numai – ii, cămăşi, ştergare, brâie, marame, trăistuţe, opinci, podoabe şi alte accesorii, flori, produse de sezon.

Credința populară

În credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor şi sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol