20 mai 2022, 1:00

MAREA BRITANIE. După 100 de ani, taxa BBC va fi eliminată în 2027

Ministra Culturii din Marea Britanie, Nadine Dorries, a anunțat că se apropie sfârșitul actualului model de finanțare a taxei audiovizuale pentru BBC, suscitând o îndoială cu privire la viitorul financiar pe termen lung și independența editorială a radiodifuzorului public, sub un guvern al Partidului Conservator.

„Acest anunț privind taxa de licență va fi ultimul. S-au încheiat zilele vârstnicilor amenințați cu pedepse cu închisoarea și executorii judecătorești care bat la uși pentru neplata taxei. Acum este timpul să discutăm și să dezbatem noi modalități de finanțare, susținere și vânzare de conținut britanic excelent” a spus Dorries.

Decizia face parte dintr-o serie de măsuri menite să refacă sprijinul public pentru Boris Johnson, după ce acesta s-a confruntat cu apeluri de a demisiona din funcția de prim-ministru, ca urmare a scandalurilor repetate privind petrecerile cu băutură în timpul carantinelor Covid, la reședința sa din Downing Street.

Este de așteptat ca ministrul Dorries să confirme că prețul unei licențe anuale, necesare pentru a viziona televiziunea în direct și a accesa serviciile la cerere iPlayer, va rămâne la 159 de lire sterline până în 2024, înainte de a crește ușor în următorii trei ani.

BBC, care își serbează centenarul anul acesta pe 18 octombrie, va trebui să negocieze cu guvernul un model de finanțare complet nou atunci când acordul final de finanțare a taxei de licență expiră în 2027 – cu opțiuni potențiale, inclusiv un serviciu de abonament, privatizare parțială sau finanțare guvernamentală directă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol