29 martie 2024, 11:32

Te-ai urcat beat la volan? Trebuie să stai o zi la morgă

Vine o zi când epuizezi toate căile de îndreptare a celor care faultează regulile și beau ceva alcoolic înainte să se urce la volan. Dacă amenda clasică nu merge, dacă amenințarea cu rămânerea fără carnetul de șofer nu mai dă nici ea rezultate, atunci recurgi la soluții năstrușnice, dar radicale.

Republica Moldova a implementat un program de reeducare a șoferilor care conduc în stare de ebrietate, program care a scăzut masiv recidiva, relatează justice.gov.md. Două sesiuni din acest program, denumit „Drink and Drive” implică vizite la morgă.

Inspectoratul Național de Probațiune (INP), autoritate din subordinea Ministerului Justiției, a declanșat implementarea programului probațional „Drink & Drive” pentru primul grup de beneficiari din Chișinău, format din 6 persoane, scrie sursa citată.

Prevederile legii nr.138 din 19.07.2018, intrate în vigoare pe 14.12.2018, stipulează drept sancțiune persoanelor care conduc un autovehicul în stare de ebrietate – anularea/privarea dreptului de a conduce mijloace de transport cu ridicarea permisului de conducere.

Totodată, modificările legislative prevăd faptul că dreptul de a conduce anulat poate fi redobândit în anumite condiții, iar una dintre acestea este frecventarea programului probațional antialcoolic și antidrog obligatoriu, cu suportarea de către beneficiar a cheltuielilor parcurgerii programului probațional.

„Drink & Drive” este un program probațional specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite privind conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice şi are drept scop prevenirea recidivei, explică sursa citată.

Costul participării la program pentru un beneficiar este de 4 mii lei.

Programul are o durată de circa 3 luni, este structurat în 12 sesiuni individuale și de grup. În cadrul sesiunilor, participanții la program vor fi antrenați în diverse activități, inclusiv de asistență la Centrul de Medicină Legală și în spitale. Primele sesiuni au început la Birourile de Probațiune din mun. Chișinău și Ungheni.

Programul a fost elaborat acum patru ani, în cadrul proiectului Drink & Drive Moldova, implementat de Institutul de Reforme Penale în parteneriat cu Serviciile de Probaţiune din Moldova, România şi Olanda, sprijinit financiar de Ambasada Olandei la București.

Cum s-a ajuns la morgă? „Noi am avut o rată de recidivă destul de înaltă și am avut creștere continuă la cazurile de condus în stare de ebrietate”, spune Andrei Iavorschi, directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP) din Moldova, pentru libertatea.ro.

Până în 2018, rata de recidivă depășea 40%-50%, a explicat, Iavorschi. Aproape jumătate din șoferii prinși beți la volan repetau fapta.

Sursa foto: justice.gov.md

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol