Oamenii cu deficiențe de auz sau de văz au probleme încă din copilărie. Acestea țin de integrare, accesibilitate – în instituții, mijloace de transport etc. De multe ori cei din jurul oamenilor cu nevoi speciale nu înțeleg prea bine dificultățile cu care aceștia se confruntă zi de zi sau nu știu cum să îi ajute.
Asociația Împreună pentru Viitor Constanţa şi Școala Gimnazială Nr. 12 ”B. P. Hașdeu” împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Regională Constanța – Tulcea, Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța și Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, derulează în perioada 15 octombrie 2017 – 31 iulie 2018, proiectul „TE VĂD, TE AUD”, care dorește sensibilizarea elevilor cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu deficiențe de auz și văz, informează Romaniapozitiva.ro.
„Bariera de comunicare este cel mai mare obstacol pentru persoanele cu deficienţe de auz,” a declarat, pentru sursa menționată, Marcela Vlad – Director Executiv şi Interpret Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Constanța.
“Oamenii din întuneric trăiesc într-un univers specific şi fac mari eforturi intelectuale şi fizice pentru a trăi ca noi văzătorii. Ei merita respectul nostru şi ne invită să îi cunoaştem şi să le înţelegem viaţa. Sigur nu va fi un timp pierdut”, a completat Teodora Sârbu, referent voluntar la Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Interjudețeană Constanța.
Proiectul are două module, în prima parte tinerii se vor întâlni cu persoane din categoriile defavorizate, pentru a înțelege mai bine problemele și lipsurile acestora și în sine cum este viața fără zgomote și fără lumină. În cea de-a doua parte a proiectului, elevii vor trebui să-și folosească cele mai creative idei pentru a crea o piesă de teatru care să prezinte ceea ce au învățat în urma interacțiunilor cu nevăzatorii și persoanele cu deficiențe de auz. De asemenea, vor crea și postere ce vor fi expuse în spațiul public în vederea ridicării gradului de conștientizare asupra dificultăților pe care le au oamenilor cu probleme
„Intenţionăm ca elevii participanţi să devină proactivi, să raspundă la nevoile oamenilor cu nevoi speciale. Spiritul civic este un necesar acut al societăţii noastre iar elevii pot învăţa de mici că societatea funcţionează perfect atunci când valorizăm calităţile tuturor, indiferent de cât ne-a oferit natura”, a transmis pentru Romaniapozitiva.ro Laura Popa, director adjunct la Şcoala nr.12 „B. P. Hașdeu”.
Cele 10 instituții de învățământ unde se va deșfășura proiectul sunt: Școala Nr 11 „Dr. Constantin Angelescu”, Școala Nr.12 „B.P.Hașdeu”, Școala Nr. 30 „Gheorghe Țițetica”, Școala Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, Școala Nr.40 „Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic „Ovidius”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța, Colegiul Tehnic „Pontica”, Colegiul Tehnic „Tomis”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol