28 aprilie 2024, 0:10

ȚEAPA URIAȘĂ luată de un angajat al unei multinaționale, cu personaje “deepfake”, generate de AI și care semănau cu colegii și directorii săi

Inteligența artificială…mda, sună bine, revoluționar, unii își pun mari speranțe în ea. Alții se tem că le va lua locurile de muncă. Iar altora le dă țepe de-i bagă în AVC sau infarct automat. Un exemplu vine din Hong Kong. Angajatul unei multinaționale a fost păcălit să facă tranzacții de 25 de milioane de dolari, din conturile companiei către conturile unor escroci, în cadrul unei videoconferințe cu personaje “deepfake”, generate de AI și care semănau cu colegii și directorii săi, relatează businessinsider.com.

Potrivit poliției din Hong Kong, angajatul a devenit suspicios după ce a primit un mesaj semnat de directorul financiar al companiei cu sediul în Marea Britanie.

Inițial, el a suspectat că era doar un e-mail de phishing, deoarece solicita efectuarea unei tranzacții secrete. Totuși, îndoielile sale au dispărut în urma apelului video, la care au participat persoane generate de tehnologia deepfake, care “arătau și sunau exact ca niște colegi de-ai săi”, inclusiv ca directorul financiar al companiei.

În cadrul apelului, angajatul a primit instrucțiuni clare despre cum să facă aceste tranzacții. Atât directorul, cât și personalul din cadrul apelului video au fost construiți cu ajutorul inteligenței artificiale de către o grupare de escroci, pentru a obține suma de bani.

Abia la o săptămână după, angajatul respectiv și-a întrebat superiorii despre această tranzacție și a aflat că a fost păcălit. Poliția din Hong Kong nu a menționat numele companiei sau al angajaților implicați, dar a subliniat că escrocii au creat personaje false, deepfake, pe baza unor înregistrări video și audio disponibile public, pe site-ul companiei.

Până acum, nu au fost făcute arestări în acest caz, dar poliția din Hong Kong a precizat că a făcut șase arestări în alte cazuri, similare.

Anchetatorii au adăugat că, recent, opt cărți de identitate furate din Hong Kong – toate declarate pierdute de către proprietarii lor – au fost folosite pentru a face 90 de cereri de împrumut și a crea 54 de conturi bancare în perioada iulie – septembrie a anului trecut.

În cel puțin 20 de cazuri, au fost folosite imagini deepfake pentru a păcăli programele de recunoaștere facială, imitând persoanele ilustrate pe cărțile de identitate.

Cercetările sunt în desfășurare, deși nu au fost efectuate arestări, potrivit presei.

Videoclipurile deepfake provoacă îngrijorări globale. Superstarul Taylor Swift este unul dintre ultimii care a fost prins într-un val de videoclipuri deepfake explicite din punct de vedere sexual, care au devenit virale pe X și Telegram luna trecută.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol