26 martie 2024, 0:05

TEATRU “Disco ’89: Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu” la Apolo 111 (VIDEO)

“O femeie de 34 de ani vine acasă la finalul unei zile de muncă. Femeia nu e căsătorită. Nu are copii. Locuieşte ȋntr-o garsonieră proprietate personală, cu o altă femeie tânără, care o ajută cu gospodăria. Garsoniera se află la parterul unui bloc de locuinţe. Blocul se află ȋntr-un cartier dormitor. Cartierul se află ȋn capitala ţării. E toamnă. E 1989.”

Acesta este sinopsisul piesei de teatru “Disco ’89: Cele 7 morți ale Mihaelei Runceanu”, care a avut premiera în 23 septembrie, la Teatrul Apolo 111. Dar aceasta este și ultima parte a dramei, rostită de actorii care joacă mai multe roluri în cadrul piesei.

Despre felul în care au murit Mihaela Runceanu și Ioan Luchian Mihalea au existat tot felul de zvonuri de-a lungul timpului. Ambii au fost omorâți pentru a fi jefuiți. Este însă puțin probabil ca cineva să fi avut acest plan cu doi dintre cei mai cunoscuți artiști din România acelor ani. Poate că a contat însă că despre Mihaela Runceanu se spunea că “uneltește împotriva statului” – un păcat de neiertat pentru dictatura comunistă și despre Mihalea că era homosexual – deci, probabil, o crimă pasională. În mod ironic, Mihaela Runceanu a murit în 1 noiembrie 1989, la puțin timp înainte de Revoluție.

Pornit de la interviuri și materiale documentare, spectacolul acesta reprezintă o imaginare din multiple perspective a ultimelor zile din viața Mihaelei Runceanu. Fiecare personaj deține o parte de adevăr, nimeni nu cunoaște însă întregul. Spectatorul este invitat să-și construiască propria versiune asupra felului ȋn care s-au desfășurat evenimentele, de-a lungul unui voiaj ȋn măruntaiele universului optzecist.

Titlul piesei este inspirat din dosarul penal: sunt cele șapte lucruri neexplorate de procurori.

Spectacolul se compune din monologuri, dialoguri și muzică. Avem mai multe planuri ale acțiunii:

  • ceea ce se petrecea în casa cântăreței;
  • aparițiile în mass-media și pe scenă ale Mihaelei Runceanu;
  • modul în care Securitatea asculta telefoanele și discuțiile din casa artistei (deși n-a existat niciun dosar la Secu pe numele ei);
  • colaborarea dintre securiști;
  • intermezzo-uri muzicale.

 

 

Această piesă este prima despre artista româncă. Cea de-a doua va avea premiera în noiembrie: „O istorie plină de speranță a Mihaelei Runceanu”. Astfel, Catinca Drăgănescu și Gabriel Sandu pun în scenă câte un spectacol, propunând abordări diferite, dar construite în jurul legendei care înconjoară personalitatea și finalul tragic al cântăreței. Seria “Disco ’89” este bazată pe o cercetare de peste trei ani.

Citește detalii la Cyberculture.ro

Foto: George Hari Popescu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol