28 noiembrie 2022, 14:43

TEATRU. “Cel mai bun copil din lume” de Alina Șerban (one-woman show)

Pe Alina Șerban o știu din filmul de acum câțiva ani, „Singură la nunta mea”. După proiecția de atunci, ea a dezvăluit că lucrează la regia unei piese de teatru. După patru ani, iată că știm despre ce este vorba. Viitorul spectacol a fost realizat în parteneriat cu ARCUB și se va juca la Teatrul Național din București (TNB).

“Cel mai bun copil din lume” este un spectacol bazat pe povestea autobiografică a artistei de etnie romă și este scris, regizat și interpretat de aceasta. Este povestea maturizării unui copil vulnerabil și prezintă puterea de a depăși imposibilul şi eforturile de a face pace cu trecutul şi propria identitate. Spectacolul va purta publicul prin periplul sinuos şi imprevizibil al unei tinere rome care, după o copilărie şi adolescenţă petrecute într-o comunitate săracă de romi, rămâne fără părinţi şi ajunge să se salveze prin propriile forţe.

Înainte de premiera din 21 ianuarie de la TNB, Alina a avut ideea de a organiza un spectacol-lectură gratuit. Nu a fost chiar lectură, pentru că actrița chiar a interpretat scene din povestea ei, însă fără scenografie, lumini și muzică. În fața câtorva spectatori, artista ne-a dezvăluit o parte din viața ei și ne-a explicat cum va arăta textul în spectacolul final.

Am avut astfel ocazia să aflu că Alina s-a născut într-o familie săracă, în care însă școala era importantă. Deseori îi era teamă și rușine ca nu cumva să afle colegii ei unde locuiește – într-o casă cu chirpici undeva la periferie, fără să aibă măcar un pat și o cadă de baie.

Mama ei avea la un moment dat cinci locuri de muncă și familia era constant alungată din casele în care reușea să se aciueze, din cauză că erau romi. În urma unui episod tragic, în care proprietara bătrână a unei case face atac de cord în fața mamei, aceasta este arestată și aruncată în închisoare.

“Cel mai bun copil din lume” este un spectacol de teatru pe alocuri comic, pe alocuri dureros, care expune o poveste de viață din perspectiva unei tinere rome dublu discriminate – social şi rasial – oferind o experiență imediată a condiţiei minoritarului asimilat şi a felului în care acesta se integrează sau nu în majoritate.

„Spectacolul creează un produs cultural valoros de autoreprezentare pentru comunitatea romă și promovează identitatea romă contemporană, deconstruind prin umanitate și empatie stereotipurile asociate romilor”, se arată în descrierea oficială.

În cadrul acestei „repetiții cu public”, am descoperit o tânără actriță plină de vervă, de umor și autoironie, cu spirit de improvizație și cu un registru larg de expresii faciale și corporale. Cel mai important este că Alina dispune de acea magie a povestitorului, care te face să-ți menții atenția vie pe tot parcursul spectacolului.

„Povestea fetei de etnie romă, care descoperă de foarte mică diferențele de rasă, culoare, mediu, dar care reușește să răzbată în viață și să transforme complexele în determinare și motivație are forța unui exercițiu terapeutic. Cel mai bun copil din lume ne vorbește despre puterea de a obține imposibilul și despre efortul de a face pace cu trecutul și cu propria identitate, cu propria viață, cu mama, cu tata”, scrie în sinopsis.

“Cel mai bun copil din lume” se va juca în premieră în 21, 22 și 23 ianuarie, la ora 19. Pe site-ul TNB-ului, găsiți detalii privind biletele (acum apar ca epuizate).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol