15 iunie 2022, 4:04

Teatrul Excelsior joacă în grădina Casei Filipescu-Cesianu

Spectacolul „Insula măştilor”, de şi în regia lui Enrico Bonavera, va fi prezentat în premieră de Teatrul Excelsior pe 15 iunie, de la ora 18,00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu.

Commedia dell’Arte

Spectacolul este creat în limbajul scenic al Commediei dell’Arte, un gen teatral fenomen, cu tradiţie în Italia secolului al XVI-lea, născut din întâlnirea fericită dintre talentul improvizatoric al actorilor şi reacţia spontană a publicului. Personajele-măşti, simboluri ale unor tipologii umane uşor de recunoscut indiferent de epocă, ne aruncă dincolo de convenţie, cu umor şi ironie, într-o lume răsturnată în care servitorii şi stăpânii fac schimb de roluri.

Regizorul italian Enrico Bonavera se află la cea de-a doua colaborare cu trupa Teatrului Excelsior, după spectacolul „Arlecchino şi pierdutele iubiri” (2018).

Spectacol după Marivaux

„‘Insula măştilor’ este un spectacol inspirat de textul lui Marivaux – ‘Insula sclavilor’, pe care mi-am propus să îl reiau, dar într-o direcţie mai puţin moralistă, mai puţin didactică şi mai apropiată de Commedia dell’Arte, o direcţie care să se concretizeze cu un spectacol accesibil în aer liber, popular, relaxant, aproape de public. În spatele jocului măştilor, spectacolul are o temă actuală şi importantă, şi anume raportul dintre clasele sociale diferite. Pe această insulă, prin magie, stăpânii devin sclavi şi sclavii devin stăpâni. În mod evident, în acest schimb de realităţi, cineva nu este fericit şi cineva face abuz de putere. Unica posibilitate pentru a merge mai departe este să se îndeplinească dezideratul de a trăi în pace. O insulă fără sclavi şi stăpâni – o utopie, o insulă plutitoare în Univers, aşa cum, în fond, este şi planeta noastră”, a declarat Enrico Bonavera.

Din distribuţie fac parte Ion Bechet, Ovidiu Uşvat, Ana Udroiu, Mihaela Coveşeanu / Iulia Samson, Mihai Mitrea, Mircea Alexandru Băluţă, Andreea Hristu, Raluca Botez / Dana Marineci, Alex Popa, Dan Pughineanu, Matei Arvunescu, Alex Călin, Loredana Cosovanu, Dragoş Spahiu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol