CITIRE

Teatrul Puck de la Cluj aniversează 68 de ani de l...

Teatrul Puck de la Cluj aniversează 68 de ani de la înființare cu un spectacol de excepție

Teatrul de Păpuși „Puck” înființat în anul 1950, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, marchează împlinirea a 68 de ani cu două premiere. Trupa de artiști a pregătit pentru luni un moment special, numit „Povești din spatele cortinei. Portret de artist păpușar”. Prin intermediul acestuia, echipa teatrului clujean își propune să aducă un omagiu pentru Doina Dejica, actriță care a jucat nu mai puțin de 50 de ani pe scena Teatrului de Păpuși „Puck”. Cele două spectacole „Paprikajancsi kalandjai”, în regia lui Vadas Laszlo și „Ali Baba și cei 40 de hoți”, în regia lui Traian Savinescu sunt pregătite pentru această stagiune.

Inspirat din povești populare maghiare dramatizate de Demeter Ferencz, spectacolul „Paprikajancsi kalandjai” este realizat de Asociația „Simeon” din Cluj-Napoca și de Teatrul de Păpuși „Puck”, cu sprijin financiar din partea Fundației „Bethlen Gábor” din Ungaria.

„Personajul principal, Paprikajancsi, este vestit pentru curajul, îndemânarea și istețimea lui. Cu aceste calități, el reușește să îl învingă chiar și pe Diavol. E un erou foarte popular, asemenea lui Vitez Laszlo. În acest spectacol are de-a face cu o provocare nemaiauzită: să comunice cu ipostazele complexe ale Femeii din Secuime, un alt personaj al piesei, în limbajul ei aparte. E un spectacol de bâlci, plin de aventură și umor” – se arată într-un comunicat transmis de agerpres.ro. Spectacolul se joacă în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de trei ani. Cei doi actori din distribuție (György László și Giriti Réka) interpretează peste 10 roluri. Păpușile au fost realizate de György László și Szabó Tünde.

sursa: clujulcultural.ro

Un spectacol cu proiecții video și desene în nisip „Ali Baba şi cei 40 de hoţi” va începe azi la ora 18:00 și se conturează ca un basm teatral inspirat din poveștile arabe regăsite în cunoscuta carte „O mie și una de nopți”. Scenografia este realizată de Traian Savinescu și Elena Ilaș, iar ilustrația muzicală de Traian Savinescu. Păpușile sunt realizate de Andra Ștefan. Din distribuție fac parte actorii: Andreea Bolovan, Ionuț Constantinescu, Iulian Lungu și Andra Ștefan.

„Odată cu derularea poveștii, obiectele din decor vor avea și alte funcții decât cele instrumentale. Am asimilat aceste povești orientale cu spațiul arab, pornind de la ideea că o suprafață de joc foarte sugestivă ar fi nisipul. Există niște cutii ca niște mese, pline cu nisip și păpuși care apar ca niște săculeți cu nisip, cu capete, legați cu frânghie la gât” – declară Traian Savinescu.

Un alt element neconvențional din spectacol este tehnica „sand art”, constând în desenarea poveștii în nisip și transmiterea live a imaginii pe un ecran, sub formă de proiecție. Actrița Andra Ștefan, absolventă și a Facultății de Arte și Design din Timișoara, este cea care desenează, în timp real, figurinele în nisip.

„Pentru mine, aniversarea a 68 de ani de la înființarea Teatrului de Păpuși „Puck” este o sărbătoare foarte mare, având în vedere că am petrecut aici o mare parte din acești ani. A fost a doua casă a mea. Am rămas cu cele mai frumoase amintiri. Vin cu foarte mare drag, pentru că teatrul de păpuși este una dintre cele mai importante arte. Este o artă ușor de înțeles de oricine, dar nu oricine poate fi păpușar. Îți trebuie ceva în plus față de altă profesie: e nevoie de memorie, de suflet senin și de iubire față de copii. Și, cel mai important, trebuie să îți pui sufletul în palmă. Este o cale de a rămâne mereu tânăr” – a declarat actrița.

sursa: ziarelive.ro

Teatrul de Păpuși „Puck” cuprinde 300 de premiere, atât la secția română, cât și la cea maghiară, precum și importante premii și nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuși „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Intrarea la toate aceste spectacole este liberă.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.