15 aprilie 2024, 21:08

Tehnologia îți fură timpul. Cum te deconectezi?

Există tot mai multe dovezi că, deși tehnologia digitală ne poate ajuta să economisim timp, ajungem să folosim acest timp ca să facem din ce în ce mai multe lucruri.

Creșterea numărului de sarcini digitale are loc, în parte, pentru că tehnologia pare să ne schimbe percepția despre utilitatea timpul liber.

Pentru mulți oameni, nu mai este suficient să ia cina, să se uite la televizor sau să facă exerciții fizice, scrie ediția internațională a The Conversation.

Dimpotrivă, în încercarea de a evita pierderea de timp, aceste activități sunt realizate în timp ce omul navighează pe internet, în căutarea ingredientelor pentru o viață mai bună și în încercarea de a obține un sentiment de împlinire.

Recuperarea timpului „economisit” prin tehnologie poate însemna o schimbare a modului în care împărțim timpul.

Ca să ne eliberăm de obiceiul de a ne umple timpul cu tot mai multe sarcini, trebuie mai întâi să acceptăm că este în regulă ca uneori să facem puțin sau să nu facem nimic.

În mediul profesional, angajatorii și angajații trebuie să creeze un mediu în care deconectarea reprezintă normalul, nu excepția. Asta înseamnă că trebuie să avem așteptări realiste despre ce se poate și ce ar trebui să se realizeze într-o zi normală de lucru.

De asemenea, este posibil ca însăși tehnologia să dețină soluția pentru a ne recupera timpul.

Imaginați-vă că, în loc să vă spună să vă ridicați și să vă mișcați (încă o sarcină), ceasul inteligent v-ar spune să vă opriți, pentru că ați terminat programul de lucru.

Poate că atunci când tehnologia va începe să ne spună să facem mai puțin, vom recupera în sfârșit timpul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol