1 martie 2024, 15:18

Tehnologie de top, în ajutorul sportivilor kaiaciști prezenți la Campionatul Național de Kaiac-Canoe de la Bascov

Noi tehnologii precum inteligența artificială, aplicațiile smart, serviciile cloud, analiza big data, dispozitivele portabile, IoT (internet of things) au pătruns tot mai mult în viața sportivilor și a organizațiilor sportive profesionale. Soluțiile „Sports Tech” sunt o realitate tot mai prezentă în plan internațional, la care ar trebui să se racordeze și sportul românesc pentru a fi mai competitiv, mai eficient, mai sigur, mai profitabil.

 

În acest context, INACO – Inițiativa pentru Competitivitate continuă procesul de aliniere tehnologică a performanțelor sportive în kaiac-canoe la standard internaționale. Federația Română de Kaiac-Canoe (FRKC), prin intermediul Programului „Renașterea kaiacului românesc” REKARO, are acum o nouă carte de vizită – un website modern, https://new.kaiac.ro care prezintă activitatea sportivilor kaiaciști.

Pentru că nu mai putem vorbi despre performanță sportivă în absența tehnologiei, REKARO lansează și prima aplicație smart https://app.kaiac.ro  care are drept scop gestionarea tuturor cluburilor din federație, a înscrierilor la competiții, facilitarea accesului la informații și eficientizarea proceselor administrative. Toate acestea au ca efect creșterea participării și interacțiunii în cadrul comunității de sportivi.

Noua aplicație va fi lansată odată cu inaugurarea Campionatului Național de Kaiac-Canoe, care se desfășoară în perioada 3-9 august la Complexul Sportiv Național de la Bascov/Budeasa, județul Argeș.

„Mă bucur să vă anunț că tehnologiile avansate și moderne au pătruns în rândul sportivilor federatiei, aducând beneficii remarcabile. Într-adevăr, am înregistrat un progres notabil în parteneriat cu INACO-Inițiativa pentru Competitivitate, care ne-a oferit sprijinul în dezvoltarea unui nou site, mult mai modern și eficient. Cu mândrie vă prezentăm aplicația inteligentă a FRKC, care s-a dovedit a fi un instrument inestimabil în gestionarea cluburilor noastre și a înscrierilor la competiții. Aceste progrese tehnologice ne deschid noi orizonturi și ne vor permite să aducem disciplinele asociate FRKC la un nivel superior de competență și excelență. Suntem dornici să continuăm această colaborare fructuoasă și să aducem și mai multe inovații pentru a consolida comunitatea noastră.”, a declarat Ion Bîrlădeanu, Președinte al Federației Române de Kaiac-Canoe.

 

„La Campionatul Național de Viteză Juniori I (3-5 august), respectiv Campionatul Național de Juniori II (6-9 august), sunt așteptate să participe toate cluburile de juniori din țară, cu un număr cât mai mare de sportivi. La competițiile de anul trecut, am observat o tendință de creștere a numărului de sportivi și sperăm ca anul acesta să vină mai mulți. Principalul obiectiv al federației este creșterea numărului de participanți, pentru a asigura o bază cât mai mare de practicanți ai acestui sport, în vederea selectionării de sportivi de valoare în loturile naționale. Invităm iubitorii acestui sport în tribunele Complexului Sportiv Național de la Bascov pentru a urmări competițiile și a susține sportivii”, a completat prof. Gabriel Nicolae Olteiu, Președintele Comisiei de competiții arbitri și transferuri.

 

„Beneficiile noilor tehnologii sunt uriașe în concurența tot mai acerbă, iar sportivii de top știu să profite de acest lucru. De exemplu, Lisa Carrington, care în anul 2021 a câștigat trei medalii de aur consecutive, a devenit cea mai puternică kaiacistă din lume, imbatabilă în ultimul deceniu. Cea mai performantă sportivă a Noii Zeelande folosește „arma secretă” a tehnologiei avansate pentru a se detașa de competitori. De ce să nu le oferim și sportivilor noștri șansa de a avea acces la tehnologii care să le ușureze efortul și să le sporească performanța? Antrenorii, sportivii, fanii sau curioșii pot beneficia de experiențe inedite datorită noilor tehnologii în lumea kaiacului sau în canoe, sporturi la care România a strălucit cu adevărat.”, a declarat Andreea Paul, fondatoare și președintă INACO, inițiatoarea REKARO.

Noua pagina web si aplicația au fost realizate de Andrei Pătrașcu de la Codestage, cu sprijinul financiar al companiei Nuclearelectrica, ce s-a alăturat programului REKARO.

Federația Română de Kaiac Canoe (FRKC) rămâne în permanență conectată la tendințele mondiale în pregătirea sportivilor. În acest context, 40 de membri ai lotului Romaniei de kaiac-canoe ai FRKC –  seniori, juniori și cadeții CSS6 –  au vizitat Parlamentul European, la invitația domnului europarlamentar Marian-Jean Marinescu.

Sportivii români au vizitat Baza sportivă de la Mechelen, unde au putut vedea sala de forță și alte facilități de care beneficiază sportivii belgieni. Ei au fost invitații clubului KCCM (Royal Canoe Club of Mechelen), unde au asistat la o prezentare de diferite ambarcațiuni specifice altor discipline cum ar fi “white water”, “river marathon”, “surf sky”. Câțiva dintre kaiaciștii românii prezenți au putut testa ambarcațiuni personale din cadrul clubului.

Echipa de kaiaciști a avut o întâlnire la Parlamentul European cu domnul deputat Tomasz Frankowski, împreună cu care au dezbătut Politica Uniunii Europene în domeniul sportului și modul în care UE se implică în conștientizarea importanței sportului în rândul tinerilor. Echipa de kaiaciști români a înțeles mai bine ce înseamnă sa fii europarlamentar, care e rolul acestei instituții în decizia europeană, ce impact are asupra cetățenilor și de ce e important să contribuim ca români la procesul decizional european.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol