13 iulie 2020, 14:24

Tehnologie revoluționară, care permite detectarea maladiei Alzheimer cu 10 ani înaintea apariției simptomelor

O tehnologie revoluționară, care vine din Hong Kong, promite să detecteze maladia Alzheimer în faze incipiente. Mai precis, cu 10 ani înainte ca potențialele simptomele să apară, scrie city.edu.hk.

O echipă de cercetători condusă de un omul de știință  dr. Kannie Chan Wai-yan, de la Universitatea din Hong Kong (CityU), a descoperit o modalitate neinvazivă de detectare a maladiei Alzheimer în stadiu incipient, ajutând astfel pacienții să obțină tratamentele necesare cu circa 10 ani înainte de apariția oricăror simptome.

În colaborare cu Johns Hopkins University din SUA, dr. Kannie Chan Wai-yan, profesor asociat la Departamentul de Inginerie Biomedicală (BME) de la CityU, și echipa sa de cercetare au dezvoltat o abordare de imagistică moleculară bazată pe imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Abordarea RMN măsoară dinamic modificările nivelurilor de glucoză din sistemul limfatic al creierului, ceea ce ar putea oferi indicii precoce despre boală.

Potrivit Dr Chan, partea complicată în identificarea bolii Alzheimer este că anomaliile precoce, cum ar fi apariția plăcilor proteice, sunt similare cu procesul normal de îmbătrânire observat în creierul uman. Și mai dificil, simptomele pot apărea la ani după ce apar patologii în creier.

Glucoza este naturală și biodegradabilă, folosită în mod curent în spitale. Folosind-o ca substanță de contrast pentru RMN este neinvaziv și sigur.

Metoda este compatibilă cu aparatele care se află actualmente în sistem, dar acestea necesită mici adaptări (care se pare că nu vor fi deloc scumpe), așa că se presupune că metoda poate fi testată prin studii clinice în circa trei ani.

Rezultatele au fost publicate în ultimul număr al revistei științifice Science Advances sub titlul „D-glucoza modificată în parenchimul creierului și lichidul cefalorahidian al bolii Alzheimer precoce, detectat prin RMN dinamic crescut”.

Toate detaliile de specialitate, AICI.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.