20 aprilie 2024, 3:20

Tehnologiile inteligente pentru orașele României. Alba Iulia, între istorie și inovare

Compania Siemens a lansat în România cercetarea Smart Research, care are în vedere o analiză serioasă și o strategie în vederea implementării tehnologiilor noi. Studiul a fost făcut pentru orașul Alba Iulia și evaluează o serie de investiții care ar trebui făcute în domeniile de Conectivitate, Energie și Transport.

Conform cercetării, pentru a implementa tehnologii inteligente în cele trei domenii identificate, orașul Alba Iulia ar trebui să investească 227 mil. euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la peste 532 mil. euro, cumulat pe o perioadă de 35 de ani. Cele mai mari investiţii le-ar atrage sectorul energiei, în timp ce conectivitatea are cel mai bun raport investiţie-beneficiu, cu un cost  sub 7 milioane de euro și un beneficiu, inclusiv indirect, de 70 mil. euro.
Digitalizarea este o oportunitate pentru orașul Alba Iulia, atât de a îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor, cât și de a crește atractivitatea orașului pentru turiști și de a le oferi acestora din urmă o mobilitate crescută în regiune.
„, se găsește în manifestul găsit pe Siemens.com.

Siemens a anunțat anul trecut acestă cercetare se va desfășura în orașul din România, dar și în Aberdeen și Londra din Marea Britanie, Bruxelles (Belgia) și cartierul Kartal  din Turcia.

Studiu pentru generațiile viitoare

Discuțiile despre orașele inteligente sunt din ce în ce mai prezente la nivelul României, realizându-se că indiferent de caracterul istoric al orașului, nu trebuie să fie refuzate propunerile de tehnologizare.

Știm că până acum Alba Iulia a fost asociată aproape exclusiv cu istoria și succesul proiectelor europene. Sigur, nu e în obișnuința noastră să contemplăm reușitele, ignorând provocările. Toate întâlnirile de până acum dintre Alba Iulia și Siemens au însemnat inițiativă și interes, pe de o parte, receptivitate și susținere, pe altă parte. Suntem tot mai aproape de a intra la nivelul următor, în liga orașelor istorice smart-tehnologizate, cu toate că termenii pot părea contradictorii. Acest studiu e despre cifre exacte, despre ceea ce se poate și se va face pentru a le fi mai bine tuturor celor care trăiesc în Alba Iulia sau ne vizitează orașul. Eu, însă, cred că nu poți acționa precis, cu rezultate și total fără ca cineva cu atâta experiență în spate să-ți spună ce se poate și cum se poate. Alba Iulia anexează o nouă premieră la nivel de țară, având alături orașe ca Londra: un studiu complet, practic, oglinda viitorului și a generațiilor viitoare.”, este citat Mircea Hava, Primarul Municipiului, de către revista Știință și Tehnică.

De asemenea, compania care propune acest studiu nu uită de aspectele ce țin de protejarea mediului în dezvoltarea domeniilor de energie, transport și conectivitate.

Prezentul ne oferă oportunitatea de a construi orașele pe care ni le dorim, cu ajutorul tehnologiilor actuale. Prin includerea orașului Alba Iulia în studiul global «Smart Cities Research» ne-am propus să demonstrăm potențialul concret al unui oraș din România de a se transforma într-un oraș al viitorului, cu o structură urbană conectată, deschisă, prietenoasă cu mediul și cu un consum redus de resurse. Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul și scădea numărul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producătorilor industriali. Astfel, ele fac viața mai ușoară pentru fiecare dintre noi”, a declarat George Cătălin Costache, CEO al Siemens România.

Conectivitate, Transport și Energie

Sunt cele trei elemente care tehnologizate, transformă un oraș cu trecut în unul inteligent, pregătit pentru viitor, după cum este și motto-ul campaniei.

Conectivitatea se referă la legăturile dintre municipiul Alba-Iulia și județul Alba în sine, în vederea îmbunătățirii experienței turistice, a creșterii numărului de vizite și a sumelor cheltuite de turiști. Se vor orienta pe o platformă turistică integrată, Wi-Fi gratuit extins, serviciu de închiriere biciclete electrice, beacon-uri de geolocaţie și realitate augmentată și achiziționare biletelor online pentru transportul în comun. Toate acestea sunt orientate pentru optimizarea experienței turiștilor și promovare în același timp a unui număr mai mare de afaceri locale, crescând astfel sumele cheltuite în oraș și regiune.

Legat de transport, se dorește implementarea unor senzori operaționali, ce permit colectarea informațiilor de infrastructură și astfel creează un inventar al activelor și condiției în care acestea se află, reprezintă una dintre tehnologiile propuse de cercetare. Acești senzori au în vedere reducerea accidentelor sau scăderea numărului de drumuri închise, astfel prin planificarea în timp real a călătoriilor, prin transmiterea live a opțiunilor de rute și sistemele de parcare inteligente, care informează cu privire la disponibilitatea locurilor de parcare. Această opțiune o întâlnim, într-o formă mai simplistă și pe aplicațiile pentru dispozitivele smart, precum Waze, Google Maps etc. Concluziile studiului pe acest segment indică economisirea cu 44.000 ore petrecute în trafic pentru șoferi, deci din punct de vedere financiar 860.000 euro.

Din punct de vedere al Energiei inteligente, Alba Iulia și-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în 2020, iar pentru acest lucru se dorește investirea într-un sistem inteligent de control al iluminatului stradal. Cercetarea arată că un program de iluminat inteligent ar putea genera economii la electricitate de 14 GWh, bazat pe o reducere de 73% a consumului de energie pentru iluminat. În timp, investițiile în rețele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 milioane de euro, iar un beneficiu ar fi echipamentele și sistemele de control dinamic al sarcinii
de energie electrică, ce permit alocarea în timp real al sacinii, pot reduce pierderile transmisiei de electricitate cu 8,7 GWh în regiunea Alba Iuliei.

[Sursa imaginii: revistadealba.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol