29 martie 2024, 16:59

„Teleenciclopedia”, la ceas aniversar. Află secretul celei mai longevive emisiuni a Televiziunii Române

„Teleenciclopedia” a aniversat în aceste zile 54 de ani de la prima difuzare. Debutul său avea loc în seara zilei de 22 mai 1965, la ora 20.00. De-atunci și până azi, milioane de români așteaptă serile de sâmbătă pentru a se delecta cu diverse curiozități enciclopedice prezentate pe micile ecrane.
Prima ediție a Teleenciclopediei a fost una în direct, iar crainicul făcea legătura între subiectele emisiunii. Apariția primei ediții a emisiunii Teleenciclopedia a fost anunțată în ziar. Întâlnirea cu Teleenciclopedia a rămas și acum,  în fiecare sâmbătă, de la 19.00, la TVR 1 şi TVR HD, conform tvr1.tvr.ro.
Primii producători au fost Dumitru Udrescu şi Adolf Oprescu, cel care a ales şi genericul sonor: Momentul muzical pentru pian şi orchestră compus de Nicolae Kirculescu, interpretat de Orchestra Radiodifuziunii Române, sub bagheta lui Iosif Conta şi avându-l ca solist pe Dan Grigore, care pe vremea aceea era student. De-a lungul edițiilor, printre consultanți științifici ai Telelenciclopediei au fost Harald Alexandrescu, Octavian Paler, Răzvan Theodorescu, Alexandru Marinescu sau Ion Frunzetti.
În timpul epocii comuniste, Teleenciclopedia era considerată o gură de aer proaspăt în cadrul programului saturat de realizările partidului aflat la putere. Cu toate acestea, Teleenciclopedia nu a scăpat de cenzura Comitetului Central, fiind interzise, de exemplu, orice informații despre bunăstarea din capitalism, despre regii României sau religie.
Noile materiale pot fi vizionate în format HD, beneficiind de grafică 3D şi filmări spectaculoase cu aparatură specifică de ultimă generaţie. Astfel, prin intermediul emisiunii, telespectatorii vor putea călători prin pădurile Poloniei, pe urmele bizonilor şi, sub apele calde ale oceanelor, în lumea moluştelor, vor coborî în adâncurile vulcanilor şi vor descoperi hrana viitorului.
„Sunt imagini superbe, documentare fascinante pe care le-am ales pentru telespectatorii noştri. Filme care nu puteau să vină decât cu un nou pachet grafic, cel vechi fiind neschimbat de peste 15 de ani. Sperăm să surprindem plăcut! Îi invităm pe telespectatori să descifreze, în fiecare sâmbătă seară, o nouă pagină de Teleenciclopedie, în care vor găsi concentrată bogăţia inepuizabilă a naturii şi a creaţiei umane” – Oana Haşegan, producătorul emisiunii Teleenciclopedia, potrivit Ziarul Metropolis.
Melodia de pe generic, care s-a păstrat și în ziua de azi, este un fragment din „Moment muzical” semnat de compozitorul Nicolae Kirculescu. Melodia, în forma prezentă pe genericul Teleenciclopediei a fost înregistrată în 1965 de către marele pianist Dan Grigore, împreună cu orchestra Radio, condusă de Iosif Conta.
Miile de texte au fost însuflețite de voci de aur precum Mariana Zaharescu, Sanda Țăranu, Traian Stănescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, Lucia Mureșan, Dinu Ianculescu, Silviu Stănculescu, Irina Petrescu, Mihai-Gruia Sandu, Florian Pittiș, Carmen Movileanu sau Mircea Neacșa.
Cu toată concurența altor canale TV, mulți telespectatori români răman în continuare atrași de Telenciclopedia, un izvor de informații, care și-a păstratat formatul și rolul, prezentând documentare cu subiecte variate legate de natură, geografie, artă, tehnologie, istorie și civilizațiile lumii, religie sau sănătate.
FOTO cover youtube.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol