24 aprilie 2024, 8:40

Telefonul mobil al preşedintelui Franței a fost vizat de aplicaţia spion Pegasus

Cotidianul Le Monde dezvăluie că telefonul mobil al preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, a fost vizat de aplicaţia spion Pegasus. Numele şefului de stat figurează pe lista personalităţilor vizate de Pegasus. O operaţiune condusă la cererea serviciilor de informaţii marocane.

Software-ul Pegasus a fost conceput de societatea israeliană NSO. Virusul, odată ajuns într-un telefon mobil, permite recuperarea integralităţii datelor din aparat. Permite chiar declanşarea microfonului, a camerei foto, a GPS-ului, poate înregistra toate mişcările de pe ecran, poate asculta convorbirile telefonice, într-un cuvânt – totul.

Numerele de telefon al preşedintelui Emmanuel Macron şi ale unor membri ai guvernului francez figurează pe lista de potenţiale ţinte ale spyware-ului Pegasus, utilizat de unele state pentru a spiona diverse personalităţi, jurnalişti, activiști, militanţi pentru drepturile omului, precizează Laurent Richard, directorul organizaţiei Forbidden Stories, cea care a codus Ancheta Pegasus – cea care a scos la iveală acest sistem de spionaj masiv.

Printre aceste numere se află cel al fostului premier, Edouard Philippe şi a 14 membri ai Guvernului. Ele ar fi fost selecţionate de un serviciu de securitate marocan, utilizator al acestui software, scrie presa franceză.

Responsabilul Forbidden Stories declară că a descoperit toate aceste numere de telefon dar nu a putut să ancheteze asupra numărului de telefon al preşedintelui Macron – deci nu se ştie dacă aparatul a fost sau nu infectat şi dacă şeful statului a fost spionat ori nu.

Fie că a fost sau nu, faptul că numărul lui apare pe listă indică interesul de a fi spionat, spune Laurent Richard, directorul organizaţiei Forbidden Stories.

Dacă s-a întâmplat, faptele sunt foarte grave, a reacţionat Palatul Elysée adăugând că este în curs o anchetă pentru clarificarea situaţiei.    

Forbidden Stories şi Amnesty International au obţinut o listă cu 50.000 de numere de telefon selecţionate de clienţi ai NSO, începând cu 2016 pentru o eventuală supraveghere. Lista a fost împărtăşită cu 17 instituţii media care au dezvăluit existenţa ei în urmă cu 48 de ore.

UPDATE

Presa germană susține că, pe lângă președintele francez Emmanuel Macron, softul de spionaj Pegasus a vizat și alte nume importante de politicieni. Pe lista cu numere de telefon ale companiei israeliene de spionaj NSO Group consultată de Süddeutsche Zeitung ar figura contactele a 14 șefi de stat sau de guvern care ar fi putut fi victimele Pegasus în timpul mandatului lor.

Mai multe redacții au avut acces la date sensibile, printre care și Süddeutsche Zeitung  precum și alte 15 organizații de presă din zece țări.

Numărul mobil al lui Charles Michel, pe atunci premierul belgian și acum președinte al Consiliului European, a fost, de asemenea, o potențială țintă pentru autoritățile marocane.

Potrivit grupului NSO, software-ul este destinat monitorizării suspecților de terorism și de crimă. Prin urmare, spionarea politicienilor nu este permisă. Compania israeliană declară că nu va face niciun comentariu cu privire la clienții săi.

Se pare că agențiile guvernamentale care au achiziționat softul Pegasus erau interesate și de președintele irakian Barham Salih și președintele Africii de SudCyril Ramaphosa.

Fostul președinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, a fost vizat de autoritățile marocane.
Pe de altă parte, fostul președinte mexican Felipe Calderón a fost vizat de agenții din propria țară.

Chiar și un număr care, potrivit cercetărilor proiectului Pegasus, a fost dat regelui marocan Mohammed VI pot fi găsite pe lista celor 50.000 de potențiale ținte.

Numărul de telefon mobil al etiopianului Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, este listat, precum și pe cel al diverșilor ambasadori ai ONU și al altor diplomați.

Ghebreyesus pare să fi fost vizat de autoritățile marocane, precum și de țintele franceze și algeriene, în timp ce prim-ministrul pakistanez Imran Khan de către autoritățile indiene. Saad Hariri (Liban) și Barham Salih (Irak) par să fi stârnit interesul atât al Arabiei Saudite, cât și al Emiratelor Arabe Unite.

Potrivit cercetării, președintele Africii de Sud și prim-ministrul de atunci al Ugandei au fost vizați de organismele relevante din Rwanda – dar Rwanda neagă utilizarea Pegasus. Guvernele din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au lăsat fără răspuns cererile de utilizare a software-ului NSO.

Când a fost întrebat despre numărul politicienilor, NSO a răspuns că ar putea exclude cel puțin trei nume că au fost vreodată ținte sau posibile ținte ale unuia dintre clienții lor: Emmanuel Macron, Tedros Adhanom Ghebreyesus și regele Mohammed al VI-lea.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol