24 martie 2024, 19:59

Teleradiologia, o soluție utilă pentru diagnosticarea COVID-19 de la distanță

Teleradiologii cu niveluri diferite de experiență sunt extrem de preciși în diagnosticarea COVID-19 pe CT toracic, potrivit unui nou studiu multi-centric. Oamenii de știință francezi sunt de părere că teleradiologia sau externalizarea serviciilor de citire  de urgență a examinărilor imagistice în timpul pandemiei ar trebui să se facă în cât mai multe spitale.

Citirea de la distanță

Un grup mare de radiologi din Franța a comparat citirile de la distanță efectuate de experți radiologi de gardă cu cele făcute de medici specialiști în imagistică din spital, relatează pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

La mai mult de 500 de adulți cu COVID-19 confirmat, diagnosticele teleradiologilor au fost „extrem de” în concordanță cu rezultatele testele RT-PCR ale pacienților, sunt de părere autorii studiului.

În timp ce majoritatea societăților de radiologie nu recomandă utilizarea CT ca instrument de primă linie pentru a vedea dacă pacienții au coronavirus, autorii francezi consideră că descoperirile lor pot servi ca un șablon pentru situații de urgență.

„Rezultatele noastre ilustrează precizia ridicată a diagnosticului teleradiologilor cu diferite grade de experiență, precum și un acord excelent între observatori pentru CT thoracic. Astfel, acest tip de model de teleradiologie ar putea să îndeplinească cerințele medicinei de urgență în timpul pandemiei”, e de părere Hubert Nivet, teleradiolog în Lyon, primul autor al cercetării.

Studiul

În studiu, au fost incluși 513 pacienți care au primit atât CT-uri toracice, cât și teste RT-PCR la unul din 15 spitale. Din această populație, 244 (47,6%) au revenit cu un test de laborator pozitiv pentru COVID-19.

Toate scanările au fost citite imediat de către teleradiologii de gardă, care au fost 106 radiologi seniori și 45 de radiologi juniori, apoi rezultatele au fost preluate de o echipă de 15 radiologi seniori. Studiul a avut loc în perioada 13 martie – 14 aprilie 2020.

Acordul general între interpretările inițiale de urgență și citirile secundare a fost excelent, au remarcat autorii, care au observat că și interpretările s-au corelat și cu rezultatele testelor de laborator.

CT-ul toracic a demonstrat o precizie diagnostică ridicată, cu un acord puternic între observatori între teleradiologii de gardă cu grade diferite de experiență și radiologii seniori pe parcursul perioadei de studiu, au concluzionat Nivet și colegii săi, potrivit siteului HealthImaging.com, citat de 360medical.ro.

Sursa foto: 360medical.ro

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol