8 decembrie 2023, 2:17

Telescopul spațial James Webb a descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră activă

Cercetătorii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră supermasivă activă de până acum cu telescopul spațial James Webb.

Galaxia, CEERS 1019, a existat la puțin peste 570 de milioane de ani după Big Bang, iar gaura sa neagră este mai puțin masivă decât oricare alta identificată până acum în universul timpuriu, informează NASA.

James Webb a identificat, de asemenea, unsprezece galaxii care existau când universul avea o vechime de 470 până la 675 de milioane de ani.

Dovezile au fost furnizate de Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS) Survey de Webb, condus de Steven Finkelstein de la Universitatea din Texas din Austin.

Programul combină imaginile foarte detaliate ale Webb în infraroșu apropiat și mediu și date cunoscute sub numele de spectre, toate acestea fiind folosite pentru a face aceste descoperiri.

CEERS 1019 nu este remarcabil doar pentru cât de mult timp a existat, ci și pentru cât de puțin cântărește gaura sa neagră.

Această gaură neagră este estimată la aproximativ 9 milioane de mase solare, mult mai puțin decât alte găuri negre care au existat și în universul timpuriu și au fost detectate de alte telescoape și care conțin de obicei de peste 1 miliard de ori masa Soarelui – și sunt mai ușor de detectat, deoarece sunt mult mai strălucitori.

Cercetătorii știu de mult că găurile negre mai mici trebuie să fi existat mai devreme în univers, iar datele oferite de James Webb sunt practic pline de informații precise în acest sens


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol