6 mai 2024, 19:46

Tema avortului e subiect fierbinte în Polonia. O dezbatere despre responsabilitate după un avort spontan

Polonia are o interdicție aproape totală a avortului. Fiecare proces privind avortul stârnește emoții puternice în această țară.

Alături de Malta, aceasta este țara cu cele mai restrictive reglementări privind avortul din întreaga Europă. Avortul este posibil doar dacă sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viața sau sănătatea femeii însărcinate sunt în pericol.

„E nevoie să cercetăm mai mult ca să înțelegem cazurile de avort spontan”, spune Martyna Trzeszcz, doctor în știinţe medicale. Ea este singurul patolog prenatal din Polonia și încearcă să găsească răspunsuri la întrebările legate de moartea fătului.

Patologul prenatal vorbește despre eliberarea femeilor însărcinate de „responsabilitate” după un avort spontan.

„O femeie are nevoie să știe de ce sarcina ei nu a fost dusă la capăt. Psihic, asta o ușurează și o eliberează de sentimentul „responsabilității.

Multe femei suferă, crezând că pierderea sarcinii s-a întâmplat din vina lor. Multe vor să știe cât de mare este riscul ca situația să se repete în cazul unei sarcini viitoare”, a explicat Trzeszcz pentru Gazeta Wyborcza.

Uneori, medicii patologi prenatali ajută la identificarea potențialelor boli ale femeilor însărcinate, cum ar fi trombofilia, care poate duce la complicații tromboembolice severe.

Cum pot ajuta la evitarea potențialelor complicații în timpul sarcinii?

Cercetătoarea a menționat alimentația echilibrată, evitarea alimentelor ultra-procesate, evitarea grăsimilor animale, consumul de legume și fructe în cantități mari, acizi grași polinesaturați, mese regulate, exerciții fizice echilibrate regulate și menținerea unei greutăți corporale adecvate.

Lipsa medicilor patologi, inclusiv a patologilor prenatali, face imposibilă acordarea de îngrijiri tuturor mamelor care au avut complicații în timpul sarcinii și care au indicații pentru diagnosticare.

Este nevoie de schimbări sistemice pentru a elimina deficitul și pentru a asigura accesul la servicii tuturor pacientelor”, a subliniat Trzeszcz.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol