19 aprilie 2024, 14:04

Tendințele pieței imobiliare în 2022

Un raport realizat de compania ValorEasy  analizează piața imobiliară din cele mai importante orașe din România. Și vine cu câteva tendințe ale pieței pentru 2022.

Tendințele pieței imobiliare în 2022. Ce se caută

Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în condițiile în care mai mulți cumpărători își doresc sa continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional.

De asemenea, cresc prețurile solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani din cauza creșterii prețurilor materialelor dar și a întârzierii livrărilor. Acestea sunt doar două din cele 10 analizate într-un raport lansat miercuri.

Tendințele pieței imobiliare în 2022. 10 ponturi

  1. Crește progresiv dobânda la creditele ipotecare
  2. Scade accesibilitatea achiziționării locuințelor prin credit
  3. Cumpărătorii tineri, aflați la prima achiziție, vor fi primii afectați
  4. Construcțiile noi vor fi în continuare preferate la achiziție
  5. Creșterea cererii de apartamente va încetini
  6. Cererea pentru terenuri libere și casele cu teren se menține ridicată, ca efect al prelungirii pandemiei și al preferințelor cumpărătorilor pentru zone rezidențiale liniștite, cu densitate demografică scăzută, într-un mediu verde
  7. Cresc într-un ritm crescut prețurile solicitate pentru locuințele care vor fi finalizate în următorii 2 ani din cauza creșterii prețurilor materialelor dar și a întârzierii livrărilor
  8. Scade oferta existentă în piața secundară
  9. Cumpărătorii nu mai vând proprietățile pe care le dețin deja și le transformă în investiție imobiliara sau le transmit membrilor familiei
  10. Cele mai căutate case cu teren au un spațiu de office dedicat, în condițiile în care mai mulți cumpărători își doresc sa continue să lucreze de acasă, cel puțin ocazional

Oferta scade, presiunea crește

Raportul, realizat de compania ValorEasy, analizează piața imobiliară din cele mai importante orașe din România.

Scăderea continuă a ofertei, care a înregistrat minimuri istorice pe piața secundară, a dus la creșterea presiunii de preț asupra cumpărătorilor.

Astfel, prețul mediu de tranzacționare în marile orașe a crescut în 2021 cu până la 10%, comparativ cu 2020 când creșterile au fost mai moderate din cauza pandemiei.

Totuși, de remarcat că cererea a stagnat în ultimul trimestru al lui 2021, iar cele mai mari trei piețe au scăzut ca pondere totală din vânzări.

Pe fondul acestor fenomene, este de așteptat ca în 2022 să avem evoluții precum creșterea progresivă a dobânzii la creditele ipotecare, și o scădere a accesibilității achiziționării locuințelor prin credit.

Mai jos, analiza integrală

valoreasy-analiza-piata-rezidentiala


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol