19 mai 2024, 23:46

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor

Tentativele de fraudă online cresc în perioada sărbătorilor pascale, când utilizatorii fac mai multe cumpărături pe internet, iar infractorii cibernetici profită de neatenţia acestora – avertizează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).

Într-o postare pe o reţea de socializare, instituţia reia câteva recomandări pentru a diminua riscurile.

Cumpăraţi doar de pe site-uri de încredere, de preferat româneşti, pentru că acestea pot fi mai uşor de detectat. Verificaţi recenziile online ale magazinului şi asiguraţi-vă că are o politică de returnare clară şi plătiţi pe cât posibil cu cardul, deoarece sunt şanse mai mari să vă recuperaţi banii, dacă aţi fost înşelat.

Nu deschideţi niciodată link-uri primite prin email sau mesaje text de la persoane necunoscute. Folosiţi parole diferite pentru conturile online.

Fiţi atenţi la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate. Nu introduceţi niciodată datele personale sau financiare pe un site web nesecurizat.

Monitorizaţi-vă conturile bancare, verificaţi extrasele de cont şi raportaţi imediat orice tranzacţie neautorizată. De asemenea, specialiştii recomandă sesizarea poliţiei, la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu aţi devenit victima acesteia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol