28 mai 2022, 12:50

Terapia Cluj donează spitalelor 50.000 de cutii de Favipiravir (plus un scandal 100% mioritic)

​Terapia Cluj donează spitalelor 48.500 de cutii de Favipiravir, antiviral folosit în tratarea formelor ușoare și medii de COVID-19.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat astăzi proiectul de Hotărâre privind acceptarea de către statul român, prin Ministerul Sănătății, a acestei donații. Medicamentele vor fi distribuite spitalelor.

Ministerul Sănătății va repartiza gratuit acest medicament în spitalele care tratează bolnavi de COVID-19.

Donația făcută de Terapia Cluj este în valoare de 16 milioane de lei.

Luna aceasta, Ministerul Sănătății a reglementat ca Favipiravir să fie eliberat în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase.

Scandal

Pe fondul acestei donații își face loc și un scandal. Terapia Cluj ar fi putut de multă vreme să aibă stocuri mari din acest antiviral, producând circa 100.000 de doze pe lună…dacă ar fi primit aprobarea de la Agenția Națională a Medicamentului.

Reprezentanții Terapia Cluj spun că au cerut acum 6 luni să producă în România medicamentul favipiravir, un antiviral folosit în spitale pentru tratarea formelor ușoare de COVID, dar că nu au primit niciun răspuns de la ANM. Președintele instituției susține că nu are cunoștință de existența unei astfel de cereri: „E posibil să fi venit și să se fi rătăcit pe undeva. Încercăm să vedem ce s-a întâmplat”, scrie NEWSTransilvania.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol