8 iunie 2022, 5:02

Terapii noi de sănătate mintală asistate de substanțe psihedelice

Compania startup americană de telemedicină NUE Life Health își propune să devină un lider pionier în combinarea terapiei digitale de sănătate mintală cu substanțe psihedelice și alți compuși care alterează mintea. Medicamentele precum ketamina și psilocibina (ingredientul activ din „ciupercile magice”) sunt promițătoare în abordarea tulburărilor de sănătate mintală.

Accesul la compuși, terapia specializată și monitorizarea de care au nevoie pacienții sunt unele dintre provocări, dar utilizarea telemedicinei ar putea ajuta.

Wonderland: Miami, cea mai mare conferință de medicină psihedelică din SUA, a avut vorbitori diverși, de la psihofarmacologi de elită până la fostul campion la box Mike Tyson, care s-a reinventat drept consilier în domeniul sănătății mintale. Dimensiunea conferinței a fost un semn că medicina psihedelică intră în curentul principal.

„Există tehnologii extrem de promițătoare în acest moment, care combină terapia psihedelică, inteligența artificială și dispozitivele portabile”, a spus Juan Pablo Cappello, CEO și co-fondator al companiei NUE Life Health.

Cum funcționează

NUE Life Health, care operează în prezent în California, Texas și Florida, cu planuri de extindere la nivel național, dezvoltă o platformă digitală care va oferi terapie cu ketamină la domiciliu. Dispozitivele portabile pot ajuta la realizarea „fenotipării digitale” asupra unor puncte de date – cum ar fi somnul și activitatea zilnică – ce vor produce informații despre pacient care depășesc auto-raportarea folosită în general pentru a ghida terapia de sănătate mintală.

NUE Life Health spune că poate reduce prețul tratamentului cu ketamină, care poate costa în prezent câteva sute de dolari pe perfuzie.

Studiile descoperă tot mai multe dovezi că psihedelicele precum LSD și psilocibina și medicamentele care alterează mintea precum ketamina sau MDMA – atunci când sunt combinate cu psihoterapie – pot obține rezultate împotriva depresiei și anxietății rezistente la tratament. Esketamina, un „verișor” chimic al ketaminei, a devenit în 2019 primul antidepresiv nou aprobat de Agenția Americană de Alimentație și Medicamente în 25 de ani.

Nu este clar cum funcționează medicamentele, deși o teorie este că ele ajută la încurajarea dezvoltării neuroplasticității în creierul deprimat sau anxios. Lipsa de claritate se referă și la terminologie – oamenii de știință sunt împărțiți: nu se pot hotărî dacă medicamentele precum ketamina sunt cu adevărat psihedelice, deși aceasta este de obicei clasificată drept „medicament psihedelic”.

Terapia psihedelică este încă la începuturile sale, dar combinarea acesteia cu telemedicina ar putea face mai ușoară scalarea în timp, pe măsură ce se colectează date mai detaliate despre eficacitatea sa.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol