30 mai 2023, 18:48

“Terminalul”, variantă nouă. Cinci ruși trăiesc din octombrie în terminalul unui aeroport din Coreea de Sud

Cinci bărbați ruși care au fugit din țară după ordinul de mobilizare militară dat de Moscova în septembrie anul trecut sunt blocați de luni de zile pe Aeroportul Internațional Incheon din Coreea de Sud, după ce autoritățile au refuzat să-i primească.

Trei dintre bărbați ajunseseră în octombrie, iar ceilalți doi în noiembrie, scrie CNN.

Cererile lor pentru obținerea statutului de refugiat au fost respinse de Ministerul sud-coreean al Justiției – lăsându-i blocați în zona de plecări timp de luni de zile, în așteptarea unei decizii privind apelul lor. „Li se oferă o singură masă pe zi, care este prânzul”, a declarat avocatul lor pentru CNN. „Dar în restul zilei ei trăiesc din pâine și băuturi”.

Bărbații pot face duș, dar trebuie să își spele hainele cu mâna și nu pot părăsi zonele de plecare și duty-free, a adăugat el.

„Mobilizarea parțială” a cetățenilor ruși pentru a lupta în războiul țării împotriva Ucrainei a generat proteste furioase și a provocat un exod în masă atunci când a fost anunțată în septembrie anul trecut. Mulți s-au grăbit să traverseze punctele de trecere a frontierei terestre sau au cumpărat bilete de avion pentru a ieși din țară.

Datele colective au arătat că peste 200.000 de persoane au fugit din Rusia spre Georgia, Kazahstan și Uniunea Europeană în prima săptămână după ce au fost anunțate mobilizările.

Înrolarea militară este o problemă sensibilă în Coreea de Sud, unde serviciul militar este obligatoriu pentru toți bărbații apți de muncă cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Nici măcar atleții țării sau vedetele K-pop nu sunt scutiți de serviciul militar.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol