29 august 2023, 22:18

Test nedureros pentru măsurarea glicemiei. Din salivă!

Frica de ac, în cazul unui diabetic, este o imensă problemă, căci orice diabetic este nevoit să-și măsoare nivelul de glucoză din sânge de mai multe ori pe zi sau pe săptămână, în funcție de situație. Și măsurarea se face prin înțeparea în deget și prelevarea unei mici cantități de sânge pe un tester. Dar și cei fără teamă de ac la un moment dat se satură de procedura invazivă și dureroasă, chiar dacă pe o suprafață infimă, motiv pentru care de multe ori preferă să renunțe la monitorizarea nivelului glucozei din sânge.

De aceea cercetătorii australieni au lucrat la crearea unui dispozitiv neinvaziv și nedureros. Australienii au anunţat dezvoltarea unui dispozitiv sub forma unei benzi noninvazive care verifică nivelul de glucoză din salivă, informează Reuters.

Noul test funcţionează prin integrarea unei enzime care detectează glucoza într-un tranzistor, care transmite apoi prezenţa glucozei, potrivit lui Paul Dastoor, profesor de fizică la Universitatea Newcastle din Australia, care a condus echipa de cercetători.

Întrucât materialele electronice din tranzistor sunt cerneluri, testul poate fi realizat prin imprimare, la un cost scăzut, a mai spus Dastoor.

”Sfântul Graal al măsurării glicemiei este procedură noninvazivă”, a spus Dastoor. ”(Acest test) deschide posibilitatea testării nedureroase, la costuri scăzute, a nivelului de glucoză şi sperăm că va aduce un viitor mai bun pentru bolnavii de diabet”, a precizat el.

Noul test, a spus Dastoor, a fost creat din întâmplare, în timp ce oamenii de ştiinţă lucrau la un proiect referitor la celule solare.

Proiectul a obţinut finanţări de 4,7 milioane de dolari din partea guvernului australian, destinaţi construirii unui centru în care să fie produse trusele de testare după ce vor trece de testele clinice.

Dastoor a mai precizat că tehnologia ar putea fi totodată transferată în domeniul testării anti-COVID-19 şi al testelor alergologice, hormonale, precum şi pentru depistarea cancerului.

Universitatea colaborează deja cu Universitatea Harvard la un test pentru depistarea COVID-19 folosind o tehnologie similară, însă ceea ce îi entuziasmează pe oamenii de ştiinţă este potenţialul pe care senzorii îl prezintă pentru realizarea altor teste.

”Cred că va schimba felul în care ne raportăm la dispozitivele medicale în special în ceea ce priveşte senzorii, întrucât pe aceştia îi putem imprima la un cost remarcabil de scăzut”, a subliniat Dastoor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol