20 aprilie 2024, 4:38

Testele rapide antigen, noua strategie pentru limitarea coronavirusului

  • Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi este singurul test rapid care detectează virusul SARS-Cov-2, care produce COVID-19
  • România ia serios în calcul o astfel de campanie
  • Studiile ştiinţifice arată că la pacienţii cu simptome, testele rapide antigen sunt la fel de fiabile ca testele PCR
  • Testul rapid COVID-19 Antigen, dezvoltat și produs de compania 100% românească DDS Diagnostic, este soluţia optimă în lupta împotriva COVID-19

Lupta internațională împotriva COVID-19 are, se pare, un numitor comun. Testarea rapidă la nivel de masă a populației pentru identificarea și izolarea celor infectați și, astfel, relaxarea măsurilor de izolare a întregii populații și a celor de limitare a drepturilor si libertatilor celor sănătoși. Soluția găsită la unison de către autoritățile decise să stopeze avalanşa de infectări cu SARS-Cov-2: testele rapide antigen.

Austria

Austria s-a decis. Testează în masă pentru a permite populaţiei și economiei să revină la normal. Landurile austriece Tirol şi Vorarlberg desfășoară în decembrie campania de testare a populaţiei pentru COVID-19 prin teste rapide antigen, cu ajutorul cărora Guvernul austriac speră să poată relaxa restricţiile antiepidemice înainte de sărbători.

Aceste două landuri din vestul Austriei, la fel ca alte trei din cele nouă ale ţării, au un indice al infectărilor peste media naţională. Testarea rapidă a populaţiei din Tirol şi Vorarlberg se desfășoară în paralel cu testarea personalului didactic din întreaga ţară înaintea redeschiderii şcolilor.

Urmează apoi testarea tot cu teste rapide antigen a poliţiştilor la nivel naţional și testarea masivă în landul Salzburg iar apoi în restul Austriei. Organizarea campaniei se realizează cu sprijinul Armatei.

Modelul testarii în masă antigen, adoptat și de Slovacia și de alte ţări occidentale

Germania a contractat 9 milioane de teste de antigen pe lună, care costă circa 5 euro bucata și pot oferi rezultate în câteva minute. Autoritățile germane speră să crească puternic capacitatea de testare, noile contracte permițând testarea a peste 10% din populația Germaniei în fiecare lună.

Statele Unite și Canada au cumpărat, de asemenea, milioane de teste de antigen, iar Italia a lansat o licitație pentru 5 milioane de teste.

Institutul Robert Koch din Germania a recomandat folosirea testelor antigen complementar testelor moleculare RT-PCR, care sunt în continuare standardul pentru evaluarea unei infecții active, dar care sunt insuficiente, mai costisitoare şi mai complicat de realizat pentru necesarul de teste din acest moment.

Cum multe state occidentale recurg la testele rapide și ieftine antigen pentru a crește capacitatea de testare într-un moment în care numărul de cazuri de COVID-19 crește într-un ritm alarmant, se pare că și România urmează acest model.

Scopul testării în masă? Relaxarea restricţiilor

Guvernul austriac speră să relaxeze restricţiile antiepidemice înainte de sărbători cu ajutorul testelor antigen rapide. „Situaţia e clară. Dacă nu acţionăm acum, capacitatea de la terapie intensivă în Austria va fi depăşită, aşa cum am văzut în alte ţări”, a explicat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Și în Belgia se schimbă foaia. Testul PCR nu va mai fi singurul element al strategiei de testare decise de autoritățile sanitare pentru a combate epidemia de COVID-19, a anunțat comisarul guvernamental însărcinat cu coordonarea în criza provocată de coronavirus, Pedro Facon.

”Trebuie o nouă strategie de testare, o strategie 2.0. Trebuie să facem loc testelor rapide”, a afirmat Herman Goossens, microbiolog la Universitatea din Anvers și responsabil cu strategia națională de testare. „Studiile ştiinţifice arată că la pacienţii cu simptome, testele rapide antigen sunt aproape la fel de fiabile ca testele PCR, dacă acestea sunt făcute în primele cinci zile de la apariţia simptomelor”, a explicat Pedro Facon.

În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unităţile de primiri urgenţe. Abia de acum se ia în calcul schimbarea strategiei de testare.

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest teste detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte, scrie Mediafax. Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Timpul de testare este de 15 minute, are o specificitate de 99,5%, o sensibilitate de 92,40 % şi un acurateţe de 97,6%.

Contribuția românească la lupta contra SARS-CoV-2

În lupta internațională împotriva virusului SARS-CoV-2, România contribuie și ea datorită unei echipe de cercetători români din cadrul companiei DDS Diagnostic, echipă care a reușit să creeze, să producă și să scoată pe piață un test rapid pentru COVID-19, ale cărui rezultate sunt gata în doar 15 minute. „Testul rapid COVID-19 antigen, dezvoltat și produs de compania 100% românească DDS Diagnostic, este un test imunocromatografic calitativ pentru detectarea antigenelor SARS-CoV-2 în probe de tampon nazofaringian. Acest produs poate fi folosit încă din primele zile de la infectare, motiv pentru care este de mare ajutor în identificarea și monitorizarea eficientă a pacienților suspectați a fi infectați, susținând astfel demersul cadrelor medicale de limitare a efectelor pandemiei,” arată realitatea.net.

Screening de masă

Spre deosebire de testul pentru detectarea anticorpilor, acest test evidențiază antigenele de pe suprafața virusului, motiv pentru care este recomandat pentru identificarea persoanele infectate și care pot fi surse de infecție, la rândul lor, în cazul în care nu sunt carantinate.

Astfel, testul rapid COVID-19 antigen este foarte eficient pentru screeningul de masă, putând limita semnificativ cazurile noi de infecții. Testele s-au pus pe piață după efectuarea studiilor clinice pe probe biologice ale pacienților din România.

S-au realizat teste în paralel, din aceeași probă biologică prin metoda RT-PCR în laboratoare clinice. Calculele statistice de corelare a rezultatelor au arătat performanțe analitice excelente ale testelor rapide, care detectează la nivel de nanograme proteinele de pe membrana virusului, cu o precizie foarte ridicată, se arată pe site-ul companiei.

Experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, ANMDM şi INSP, împreună cu reprezentanţi ai Colegiului Farmaciştilor, lucrează la adaptarea legislaţiei naţionale actuale, astfel încât comercializarea şi utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiţii adecvate.

Zilele trecute a avut loc o primă întâlnire a experţilor pentru identificarea soluţiilor de utilizare a testelor rapide în afara UPU/CPU, într-un cadru reglementat şi adaptat.

”Testarea trebuie realizată în deplină siguranţă pentru persoana testată şi, pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat şi cuantificat”, a declarat ministrul Nelu Tătaru, potrivit AGERPRES.

Ministerul Sanatatii afirmă că noul demers legislativ va completa eventuale discontinuităţi ale legislaţiei actuale, atât pentru aceste teste, cât şi pentru alte dispozitive medicale, în cazul în care este necesar.

Potrivit sursei citate, în România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unităţile de primiri urgenţe şi în compartimentele de primiri urgenţe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar şi în siguranţă aceste zone.

„Pentru a creşte accesul populaţiei la diagnostic, Ministerul Sănătăţii încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare (testarea rapidă antigen), dar într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaţionale OMS şi ECDC şi în beneficiul superior al persoanelor testate şi al populaţiei generale”, susţine Ministerul Sănătăţii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol