20 ianuarie 2022, 3:53

Un țesut sintetic poate repara inima, mușchii și corzile vocale

Oamenii de știință de la universitatea McGill din Montreal au dezvoltat un biomaterial suficient de dur pentru a repara inima, mușchii și corzile vocale. Inovația ar putea avea și alte aplicații, în prezent echipa cautând să utilizeze noua tehnologie pentru a crea plămâni pe care să testeze medicamente împotriva Covid-19, scrie 360medical.ro.

Echipa de cercetare a dezvoltat un hidrogel injectabil pentru repararea rănilor, combinând cunoștințe de chimie, fizică, biologie și inginerie. Hidrogelul este un tip de biomaterial care oferă spațiu pentru ca celulele să trăiască și să crească. Odată injectat în organism, biomaterialul formează o structură stabilă, poroasă, care permite celulelor vii să crească sau să treacă dincolo de ea pentru a repara organele rănite.

Oamenii de știință au testat durabilitatea hidrogelului într-un dispozitiv pe care l-au dezvoltat pentru a simula biomecanica corzilor vocale umane. La vibrații de 120 de ori pe secundă timp de peste 6 milioane de cicluri, noul biomaterial a rămas intact, în timp ce alte hidrogeluri existente s-au fracturat, incapabile să facă față stresului sarcinii.

„Am fost incredibil de încântați să vedem că a funcționat perfect în teste. Până acum, niciun hidrogel injectabil nu avea o porozitate ridicată și, în același timp, rezistența necesară. Pentru a rezolva această problemă, în formula noastră am introdus un polimer care formează pori”, spune Guangyu Bao.

Inovația deschide noi căi și pentru alte aplicații, putând fi folosită la livrarea de medicamente, ingineria țesuturilor și crearea de modele de țesuturi pentru screeningul medicamentelor, spun oamenii de știință.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.