8 iunie 2022, 20:46

Texas: avortul este interzis din a șasea săptămână de sarcină

Statele Unite ale Americii nu sunt cunoscute drept una dintre cele mai democratice țări din lume, având carențe considerabile la drepturile omului, cenzură și libertatea presei. Statul Texas este, de cele mai multe ori, cel care pune bomboana pe colivă la legislația care limitează drepturile indivizilor sau promovează folosirea armelor și a violenței. Așadar, nu este de mirare că tocmai a fost adoptată acolo legea privind interzicerea avortului după șase săptămâni de sarcină.

Curtea Supremă a SUA nu a acționat pentru a opri legea să intre în vigoare. Președintele Biden a numit legea „extremă” și a spus că „încalcă flagrant” dreptul constituțional la avort, adăugând că administrația sa va apăra acest drept.

Legea din Texas, adoptată în mai și intrată acum în vigoare, interzice toate avorturile din acest stat, după șase săptămâni de sarcină, deci chiar înainte ca multe femei să știe că sunt însărcinate. Politica aceasta intră în conflict cu precedentele Curții Supreme, care interzic statelor să limiteze avortul înainte 22 – 24 de săptămâni de sarcină.

Noua lege a Texasului este una dintre cele mai stricte interdicții privind avortul din SUA. Reglementarea permite cetățenilor să dea în judecată furnizorii de servicii de avort și pe oricine altcineva care ajută o femeie să obțină un avort, inclusiv pe cei care oferă servicii de avort fără programare la clinici sau care oferă asistență financiară pentru obținerea unui avort. Cetățenii privați care fac aceste reclamații nu trebuie să arate că au vreo legătură cu cei pe care-i dau în judecată.

Deși legea a intrat în vigoare, contestațiile juridice sunt în curs de desfășurare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol