27 ianuarie 2023, 7:31

Teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, scoasă la licitaţie

Teza de licenţă scrisă de Titu Maiorescu şi teza de doctorat a Zoiei Ceauşescu, cu semnătură şi dedicaţie, sunt scoase la licitaţie, pe 2 februarie, de Casa Artmark alături de o impresionantă colecţie de cărţi rare, ediţii princeps, cu semnătura olografă a unor scriitori celebri, dar şi de alte documente istorice, manuscrise, hărţi vechi sau fotografii cu autograf, potrivit Agerpres.

Potrivit Artmark, Titu Maiorescu şi-a scris în 1861 teza de licenţă în drept, în limba franceză, pe care a susţinut-o la Universitatea din Paris. Exemplarul unicat, scos la licitaţie, are preţul de pornire de 300 de euro, face parte din ediţia publicată obligatoriu conform prevederilor regulamentului universitar şi cuprinde corecturile, adăugirile şi comentariile olografe ale autorului. După 1861, Titu Maiorescu s-a reîntors în România cu trei titluri universitare – doctoratul la Berlin, licenţa în litere şi filosofie la Sorbona, licenţa în drept la Paris. El a fost profesor universitar şi rector al Universităţii de la Iaşi, lider al Societăţii Literare „Junimea”.

Alături de piesa de colecţie ce a aparţinut lui Titu Maiorescu este scoasă la licitaţie şi teza de doctorat „Extrapolări operatoriale” a Zoiei Ceauşescu. Exemplarul original este semnat şi dedicat olograf de fiica lui Nicolae Ceauşescu, având preţul de pornire de 200 de euro. După ce a obţinut titlul de doctor în matematică, în 1980, la Universitatea din Bucureşti, Zoia Ceauşescu a publicat 22 de lucrări – înregistrate în baza de date a American Mathematical Society, precizează reprezentanţii Artmark.

În cadrul sesiunii vor fi scoase la vânzare şi cercetările lui Eiffel – „Noi cercetări asupra rezistenţei aerului şi aviaţiei realizate în laboratorul Auteuil”. Exemplarul poartă semnătura şi dedicaţia olografă a proiectantului şi constructorului celebrului turn parizian Gustave Eiffel către Henri Coandă, în perioada în care acesta din urmă era directorul tehnic al Uzinelor de aviaţie de la Bristol. Piesa – extrem de rară – are preţul de pornire de 250 de euro.

La preţul de pornire de 300 de euro vor fi scoase la licitaţie cele două volume ale romanului social „Moromeţii” de Marin Preda. Piesa poartă dedicaţia şi semnătura olografă a autorului către filosoful Dumitru Ghişe.

Tot pentru preţul de pornire de 300 de euro va fi scos la licitaţie şi romanul „Huliganii”, care poartă dedicaţia lui Mircea Eliade către Constantin Fântâneanu. Începând cu 200 de euro va fi scoasă la licitaţie şi „Trilogia valorilor” de Lucian Blaga. Ediţia princeps poartă semnătura olografă şi dedicaţia autorului: „Pentru Domniţa pretutindeni prezentă printre rândurile acestei cărţi…”.

Licitaţia de cărţi, hărţi, manuscrise şi autografe va avea loc pe 2 februarie, la ora 19,00, în sala de licitaţie de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online, pe platforma Artmark Live 2.0.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol