17 martie 2023, 7:31

The Independent: Putin recrutează soldați din penitenciarele pentru femei ca să-și acopere pierderile

Vladimir Putin a ajuns să caute noi recruți pentru armata sa în derivă în penitenciarele pentru femei, sperând ca astfel să acopere grelele pierderi suferite în Ucraina, relatează The Independent.

După cum afirmă o serie de oficiali ucraineni, cel puțin de la sfârșitul anului trecut, Moscova ar fi recurs la deținute ca să-și sprijine înaintarea spre Kiev.

„Săptămâna trecută, un tren cu vagoane de dormit, destinat transferului de prizonieri, a fost descoperit înaintând spre regiunea Donețk. Unul dintre vagoane avea la bord deținute femei”, după cum indica un comunicat al Ministerului Apărării din Ucraina.

Olga Romanova, co-fondatoare a unei organizații pentru drepturile deținuților – ‚Rusia în spatele Gratiilor’ – a confirmat afirmațiile ministerului pentru postul de știri independent iStories, menționând că Rusia, cel mai probabil, a folosit deja prizoniere în invazia din Ucraina cel puțin de la sfârșitul anului trecut. „Au fost luate din coloniile penale din sudul Rusiei”, a declarat Romanova pentru iStories. Se crede că până acum 100 de deținute au fost duse să lupte în Ucraina, potrivit informațiilor deținute de Romanova, dar nu se știe dacă recrutarea a fost efectuată pe bază de voluntariat sau dacă deținutele au fost obligate să se înroleze.

În februarie, oficialii militari ucraineni au declarat că Rusia a recrutat până la 50 de prizoniere dintr-o colonie penală din orașul Snijne, ocupat de Rusia, din regiunea Donețk. Acestea ar fi fost trimise pentru „antrenament” în Rusia, urmând să revină în Ucraina pentru a lupta.

În același timp, serviciile britanice de informații dau de înțeles că grupul mercenarilor Wagner le predau școlarilor ruși ‚lecții pe tema carierei militare’, acțiunea înscriindu-se în tentativa de a recruta cât mai mulți soldați tineri care să participe la luptele din Ucraina.

Potrivit unei declarații recente a Ministerului Apărării, o serie de membri marcanți ai grupului (Wagner, n. red.) au pus în circulație prin școlile rusești o serie de chestionare, grupul autonumindu-se deseori drept ‚armata privată a lui Putin’.

Grupul Wagner, considerat armata privată a președintelui Vladimir Putin, a pierdut deja aproximativ 30.000 de soldați, care au murit sau au fost grav răniți, în Ucraina.

Mulți dintre acești soldați erau foști prizonieri care s-au alăturat grupului Wagner pentru a ieși din închisoare și în speranța că își vor recâștiga cât mai curând libertatea.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, a declarat că dorește să întărească rândurile grupului prin centre de recrutare în școli și cluburi sportive pentru tineri. Grupul ar fi deschis deja șase centre de recrutare în Rusia.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol