9 decembrie 2023, 10:33

The Spectator: Schimbul de deținuți dintre Washington și Moscova a oferit un avantaj strategic Rusiei

Analistul politic și istoricul Mark Galeotti susține într-un editorial găzduit de The Spectator că schimbul de deținuți Bout-Griner este o victorie pentru Kremlin.

El amintește că după un schimb liniștit în Emiratele Arabe Unite, vedeta americană de baschet Brittney Griner a ieșit dintr-o închisoare rusă, în timp ce traficantul de arme rus și presupusul agent de informații Viktor Bout, poreclit ”Negustorul Morții”, a ieșit dintr-o închisoare americană.

O mică licărire de umanitate în mijlocul Războiului Rece 2.0 sau un periculos schimb de ostatici în care Moscova a obținut ce-i mai bun din afacere? Din păcate, mai degrabă a doua variantă”, notează el.

Viktor Bout, un fost ofițer al armatei sovietice și presupus agent al serviciilor de informații militare, a apărut atât ca traficant de arme în haosul care a urmat prăbușirii Uniunii Sovietice. Flota sa de avioane și piloții ex-sovietici erau renumiți pentru dorința și abilitatea lor de a zbura cu orice, oriunde.

”Negustor al morții”

Uneori, acest lucru însemna transportul de arme în zonele de război – Bout a fost sursa de inspirație pentru filmul cu Nicholas Cage, „Lord of War”. Ocazional, putea însemna să livreze ajutoare în Rwanda și Afganistan atunci când alții nu îndrăzneau.

Totuși, în 2008, Agenția americană de combatere a traficului de droguri l-a prins pe așa-numitul „Negustor al morții” într-o operațiune sub acoperire în Thailanda, unde negocia vânzarea de arme către FARC, Forțele Armate Revoluționare din Columbia. Când i s-a spus că rachetele antiaeriene pe care le oferea urmau să fie folosite pentru a doborî piloții americani, acesta ar fi răspuns „avem același inamic”.

În cele din urmă a fost extrădat în SUA în 2010, unde a fost judecat și condamnat la 25 de ani de închisoare.

Totuși, orice speranță că va fi dispus să dezvăluie contactele sale din lumea interlopă și activitățile de informații din punctele fierbinți ale lumii a fost în zadar. Bout și-a susținut nevinovăția și a păstrat tăcerea.

La urma urmei, comunitatea de informații rusească de astăzi a moștenit o tradiție puternică de la KGB-ul sovietic: angajamentul de a-i aduce pe ai săi acasă, oricât de mult ar dura. În parte, acest lucru este pentru a-i liniști pe agenții care lucrează pe teren, iar în parte pentru a-i încuraja pe cei care sunt prinși să reziste în tăcere.

În acest scop, Moscova a fost de neoprit în eforturile sale de a-l repatria pe Bout.

În 2018, Paul Whelan a fost arestat la Moscova, acuzat de spionaj și condamnat la 16 ani de închisoare. Fost pușcaș marin american de origine canadiană, cu cetățenie americană, britanică și irlandeză, cu o slujbă de director de securitate corporativă și o prezență pe site-ul de socializare în limba rusă Vkontakte, Whelan ar fi putut fi considerat cu adevărat un spion de către ruși. Oricum ar fi, aceștia au început să sugereze ca el să fie schimbat cu Bout. Dar Washingtonul nu a fost dispus să încheie o înțelegere.

Cine este Brittney Griner?

Apoi, în februarie, vedeta baschetbalistă Griner a fost reținută la intrarea în Rusia. Ea a fost descoperită cu cartușe de țigări derivate din canabis în bagajele sale. Griner nu a negat afirmația, spunând doar că nu a vrut să le aducă cu ea. Acestea sunt ilegale în Rusia, dar pedeapsa de nouă ani pe care a primit-o a fost în mod clar la capătul extrem al oricărei scări de condamnare.

Și târguiala a început din nou. De data aceasta, însă, Moscova a avut de jucat o carte de valoare mult mai mare, deoarece Griner avea o bază de fani puternică și zgomotoasă care cerea cu insistență eliberarea ei. În iulie, președintele Biden a sugerat că ar fi susținut schimbul lui Griner și Whelan pentru Bout, dar Moscova avea de gând să forțeze o negociere dură.

Mai întâi a încercat să-l includă pe Vadim Krasikov în afacere. Un asasin plătit devenit asasin de stat, Krasikov ispășește o pedeapsă pe viață în Germania pentru uciderea unui organizator al rebelilor ceceni, dar se pare că Berlinul nu se simțea confortabil cu ideea de a-l lăsa liber.

Negocierile îndelungate par să se fi încheiat în ultimele două săptămâni. Bietul Whelan, fără un lobby puternic în spatele său, rămâne în lagărul de prizonieri IK-17 din Mordovia, în timp ce Griner este acum liberă.

Avantaj Moscova?

”Este aproape imposibil să nu vedem acest lucru ca pe un caz de luare de ostatici de către stat. Cu siguranță, Griner a oferit Moscovei ocazia perfectă, dar ceea ce în alte circumstanțe ar fi fost rezolvat printr-o amendă, o deportare sau cel mult o sentință scurtă a fost transformat într-un caz grav pentru a oferi Kremlinului o pârghie. Și a funcționat. Ceilalți occidentali să ia aminte (mai ales, poate, dacă sunt germani) – dacă tot aveți de gând să mergeți în Rusia, încercați cel puțin să rămâneți curați ca lacrima”, consideră analistul.

Bout nu mai are nicio valoare reală pentru ruși ca sursă sau activă: contactele sale sunt de mult timp depășite, cunoștințele sale sunt depășite, iar capacitatea sa de a călători este nulă. Poate că va obține o sinecură ca lector al agenților sau pur și simplu i se va permite să dispară într-o pensionare confortabilă.

Cu toate acestea, el va deveni acum un simbol al angajamentului Moscovei față de ai săi și al capacității sale – chiar și în actualul mediu de confruntare – de a obține ceea ce dorește, prin mijloace corecte sau necinstite. Este greu să le reproșăm soției, familiei și fanilor lui Griner bucuria pe care trebuie să o simtă la eliberarea sa, dar este la fel de greu să nu simțim că Kremlinul a făcut o afacere bună. Are puține lucruri de care să fie fericit în aceste zile, dar acesta va fi unul dintre ele”, este concluzia lui Mark Galeotti.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol