23 septembrie 2023, 16:46

The Times: Grupul de mercenari Wagner, trimis la Kiev pentru a-l asasina pe Zelenski

Peste 400 de mercenari ruși operează la Kiev cu ordine de la Kremlin să-l asasineze pe președintele Volodimir Zelenski și să pregătească terenul pentru ca Moscova să preia controlul, potrivit The Times.

Amănuntele sunt uimitoare. Grupul Wagner ar fi adus acum 5 săptămâni oameni din Africa pentru această misiune, oferind un bonus financiar uriaș.

Avertisment

Informațiile despre misiunea lor au ajuns la guvernul ucrainean sâmbătă dimineața și câteva ore mai târziu Kievul a declarat o ”curățenie” pe durata următoarelor 36 de ore, avertizându-i pe civili să rămână în case.

Grupul Wagner a operat anul trecut în Republica Centrafricană, unde a fost acuzat că „se substituie” autorităţii statului.

Grupul Wagner este suspectat, în special de Paris, că acţionează în numele Kremlinului, unde acesta nu doreşte să apară oficial.

Război prin procură

„Wagner este în primul rând o companie de mercenari ruşi care fac război prin procură în numele Rusiei, chiar dacă Rusia neagă. Nu păcăleşte pe nimeni”, a insistat ministrul.

În septembrie, ministrul francez de Externe i s-a plâns de acest lucru omologului său rus, Serghei Lavrov, cu prilejul Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York.

„I-am spus asta. El a spus: nu sunt eu. I-am spus: ba da, tu eşti. Ei se refugiază în spatele faptului că un stat sau altul are dreptul să încheie un contract cu o firmă sau alta. Or, nu aceasta este realitatea”, a spus el.

„Realitatea este că sunt combatanţi, indivizi care încalcă dreptul internaţional şi pun sub semnul întrebării chiar suveranitatea statelor”, a spus el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol