19 mai 2024, 23:48

The Times: Kremlinul a decis deja să atace Republica Moldova. Ce spune Chișinăul?

Kremlinul a decis deja un atac militar asupra Moldovei. Acest lucru va ajuta Rusia să deschidă un nou front în războiul împotriva Ucrainei și să amenințe Odesa, a relatat ziarul britanic The Times, citând surse din conducerea militară ucraineană.

„Dacă rușii reușesc să preia controlul asupra țării, noi [Ucraina] vom deveni mai vulnerabili din punct de vedere militar – va fi o amenințare la adresa integrității Ucrainei”, au declarat acestea.

O sursă a declarat că în Ucraina au fost deja înregistrați „mai mulți factori” care indică faptul că Rusia intenționează să atace Moldova, care are puțin peste 3.000 de soldați, nici o acoperire aeriană și, în general foarte puțină tehnică militară.

Serviciile speciale ale Rusiei iau în considerare mai multe opțiuni posibile, inclusiv incitarea unor proteste în masă și revolte în Moldova. Rusia ar putea, de asemenea, să recunoască așa-numita „Republica Moldovenească Pridnestroviană” și să încerce să trimită trupe pe teritoriul acesteia. Dar, pentru aceasta, acestea vor trebui să treacă prin apărarea aeriană a Ucrainei din sud.

Reacția Chișinăului

Nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol, au declarat reprezentanții Ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău au afirmat că riscurile de securitate sunt evaluate constant. „Toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol,” a declarat pentru PRO TV Chișinău purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Ala Deaconu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol