5 octombrie 2023, 3:30

The Washington Post: Zelenski, un lider cu instincte agresive. Liderul de la Kiev plănuia atacuri îndrăznețe în interiorul Rusiei și multe alte surprize

Interceptările americane (așa numitele Discord Leaks) dezvăluie instinctele agresive ale liderului ucrainean, un contrast puternic cu imaginea sa publică de om de stat stoic care face față atacurilor brutale ale Rusiei, scrie The Washington Post.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a câștigat încrederea guvernelor occidentale prin refuzul de a folosi armele pe care acestea le furnizează pentru atacuri în interiorul Rusiei și prin faptul că a acordat prioritate atacurilor împotriva forțelor rusești din interiorul granițelor Ucrainei.

Dar, în spatele ușilor închise, liderul ucrainean a propus să meargă într-o direcție mai îndrăzneață – ocupând sate rusești pentru a obține o influență asupra Moscovei, bombardând o conductă care transferă petrol rusesc în Ungaria, membră NATO, și tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în interiorul granițelor Rusiei. Toate aceste informații provin din documente secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările sale interne cu consilieri de top și lideri militari.

Discord Leaks

Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, fac parte dintr-o scurgere mai amplă de secrete americane care a circulat pe platforma de mesagerie Discord și a fost obținută de The Washington Post. Acestea dezvăluie un lider cu instincte agresive care contrastează puternic cu imaginea sa publică de om de stat calm și stoic care rezistă la atacul brutal al Rusiei. Informațiile au fost culese prin intermediul comunicațiilor digitale interceptate, oferind o imagine rară și diferită față de ce se știa până acum asupra deciziilor lui Zelenski.

Pentagonul, unde liderii militari americani de rang înalt au fost informați cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor.

Un alt fel de portret

În unele cazuri, Zelenski este văzut limitând ambițiile subordonaților săi; în altele, el este cel care propune acțiuni militare riscante.

În cadrul unei întâlniri de la sfârșitul lunii ianuarie, Zelenski a sugerat ca Ucraina „să efectueze lovituri în Rusia”, în timp ce deplasa trupe terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a „ocupa orașe de frontieră rusești nespecificate”, potrivit unui document etichetat „strict secret”. Scopul ar fi „să ofere Kievului o pârghie în discuțiile cu Moscova”, se arată în document.

În cadrul unei întâlniri separate, la sfârșitul lunii februarie, cu generalul Valeri Zalujni, comandantul militar suprem al Ucrainei, Zelenski „și-a exprimat îngrijorarea” „Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să atingă dislocările de trupe rusești din Rusia și nici ceva cu care să le poată ataca”. Zelenski a „sugerat apoi ca Ucraina să atace locații de desfășurare nespecificate din Rostov”, o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.

Voia să arunce în aer conducta care furniza petrol Ungariei

În cadrul unei întâlniri de la mijlocul lunii februarie cu vicepremierul Iulia Svridenko, Zelenski a sugerat Ucrainei să „arunce în aer” conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. „Zelenski a subliniat că … Ucraina ar trebui pur și simplu să arunce în aer conducta și să distrugă probabil industria [premierului] ungar Viktor Orban, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc”, se arată în document.

În descrierea detaliată a conversației, oficialii serviciilor de informații recunosc că Zelenski „își exprima furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea face amenințări hiperbolice și lipsite de sens”, o calificare care nu însoțește celelalte relatări ale lui Zelenski care sugerează o acțiune militară îndrăzneață. Deși Ungaria face parte din alianța occidentală, Orban este considerat în general liderul european cel mai favorabil Kremlinului.

Între „fantezii” și tactici neconvenționale

Când a fost întrebat dacă a sugerat să ocupe părți din Rusia, Zelenski, în timpul unui interviu cu The Post la Kiev, a respins afirmațiile serviciilor de informații americane ca fiind „fantezii”, dar și-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenționale în apărarea țării sale.

„Ucraina are tot dreptul să se protejeze, iar noi asta facem. Ucraina nu a ocupat altă țară, ci viceversa”, a declarat Zelenski. „Când au murit atât de mulți oameni și au existat gropi comune și poporul nostru a fost torturat, sunt sigur că trebuie să folosim orice trucuri”.

Rachetele cu rază lungă de acțiune

Folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care se teme de mult timp că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și ar putea forța o confruntare catastrofală între Statele Unite și Rusia, cele mai mari puteri nucleare din lume.

Deși Washingtonul i-a oferit lui Zelenski armament avansat în valoare de miliarde de dolari, președintele Biden a respins constant cererea liderului ucrainean de a primi ATACMS cu rază lungă de acțiune, prescurtare pentru Army Tactical Missile System, capabil să lovească ținte aflate la o distanță de până la 185 de mile/300km. De la începutul războiului, Biden a declarat că Statele Unite „nu încurajează sau permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale”.

Când a fost întrebat despre informațiile care indică faptul că a luat în calcul  folosirea unor astfel de rachete pentru a lovi Rusia, Zelenski a spus că nu este un lucru la care Ucraina se gândește. „Nimeni din țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau lovituri pe teritoriul rusesc”, a spus el.

Nu este clar dacă Statele Unite au împărtășit relatările despre comploturile lui Zelenski cu națiunile aliate, dar președintele ucrainean continuă să se bucure de sprijinul puternic al guvernelor occidentale, care i-au furnizat o gamă tot mai sofisticată de armament.

Marea Britanie și rachetele Storm Shadow

Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Storm Shadow, un sistem de rachete de croazieră cu capacități invizibile, are o rază de acțiune de 155 de mile, depășind cu mult raza de acțiune de 50 de mile a lansatoarelor HIMARS furnizate de SUA.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că racheta ar oferi Ucrainei „cea mai bună șansă” de a se apăra și ar urma să fie folosită doar „în interiorul teritoriului suveran ucrainean”. Un purtător de cuvânt al Ambasadei britanice la Washington a refuzat să comenteze dacă remarcile scăpate de Zelenski ar putea face Londra să se gândească la decizia sa.

O chestiune de încredere

Administrația Biden spune că interceptările din Discord Leaks nu au nimic de-a face cu refuzul SUA de a trimite ATACMS.

„Ucraina s-a angajat în repetate rânduri să folosească armele furnizate de SUA în mod responsabil și strategic atunci când este necesar pentru a contracara agresiunea rusă și suntem încrezători că așa va fi în continuare”, a declarat un oficial american din domeniul apărării care, la fel ca și alții intervievați pentru acest raport, a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta un subiect sensibil.

Încă de anul trecut, Zelenski a promis că Ucraina nu va folosi niciodată arme americane pentru a lovi în interiorul Rusiei, un angajament pe care Casa Albă spune că l-a respectat.

„Președintele Zelenski și-a respectat promisiunile pe care i le-a făcut președintelui Biden și nu credem că acest lucru se va schimba”, a declarat un înalt oficial al administrației.

Unul dintre motivele pentru care nu se furnizează rachete cu rază lungă de acțiune este „relativ puținele ATACMS” pe care Statele Unite le au pentru propriile nevoi de apărare, a declarat în martie pentru Defense One generalul Mark A. Milley, președintele Statului Major Întrunit, pentru Defense One.

Cu toate acestea, Zelenski a declarat că el crede că Statele Unite nu trimit armele pentru că nu au încredere în Kiev.

„Cred că le este teamă că le-am putea folosi pe teritoriul Rusiei”, a declarat Zelenski pentru The Post. „Dar eu le-aș spune întotdeauna partenerilor noștri… ‘Avem o țintă prioritară pentru care cheltuim pachetele de muniție pe care le primim și le cheltuim pentru dezocuparea teritoriilor pur ucrainene'”, a spus el.

Drone în loc de rachete

Deși nu există niciun indiciu că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a lovi în teritoriul rusesc, nu același lucru se poate spune despre utilizarea de către Kiev a dronelor armate.

Exploziile provocate de vehicule aeriene fără pilot au devenit un eveniment obișnuit în Rusia, inclusiv în Rostov, unde o dronă s-a prăbușit luna aceasta peste o rafinărie de petrol. Oficialii ucraineni sunt deseori timizi în legătură cu incidentele, lăsând să se înțeleagă că sunt responsabili fără a-și asuma direct meritele.

Două atacuri cu drone în decembrie asupra bazei aeriene rusești Engels din Saratov, situată la peste 370 de mile de granița ucraineană, au arătat „că avem capacitatea de a ajunge la mulți kilometri mai departe decât s-ar putea aștepta”, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, într-un interviu acordat la începutul acestui an.

“Atacul” împotriva lui Putin

Luna aceasta, Rusia a acuzat Ucraina că a organizat un atac cu dronă menit să îl ucidă pe președintele Vladimir Putin la Kremlin. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare și verificate de The Post arată două drone care se îndreaptă spre Kremlin în jurul orei locale 2:30 a.m. Afirmația a fost negată cu tărie de oficialii ucraineni, inclusiv de Zelenski.

Opțiuni militare

Nu toate documentele clasificate îl arată pe Zelenski făcând presiuni pentru o acțiune mai agresivă.

Unul dintre documente descrie un plan dezvoltat de agenția de informații militare a Ucrainei anul trecut pentru a efectua atacuri secrete asupra forțelor rusești din Siria, folosind ajutorul secret al kurzilor. Planul detaliat ar fi deschis un nou câmp de luptă la mii de kilometri de Ucraina, dar în decembrie, Zelenski le-a ordonat consilierilor săi să „înceteze planificarea de operațiuni împotriva forțelor rusești din Siria”, se arată în document, fără a explica de ce planul a fost abandonat.

Zelenski, în interviul recent, a declarat că își rezervă dreptul de a explora o serie de opțiuni militare.

„Am o mulțime de generali cu care lucrez”, a declarat Zelenski. „Și acestea sunt conversațiile mele personale”.

„Războiul se referă la ocuparea Ucrainei”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să câștige”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol