18 aprilie 2024, 4:48

Tiara papală și Cheile Raiului. Ce semnificații are Sfântul Drapel de la Vatican

La 20 de ani de la ultima vizită a unui papă în România, Papa Francisc se va afla începând de astăzi la București. Traseul Suveranului Pontif este pregătit în cele mai mici detalii. Autorităţile au instituit în capitală un plan integrat, marcând drumul pe unde va trece Papa prin amplasarea Drapelului de la Vatican.

Care este istoria steagului de la Vatican?

Pe 7 iunie 1929 Statul Cetății Vaticanului a fost fondat după ce Papa Pius al XI-lea a semnat Tratatul Lateran cu Italia, care a creat statul independent guvernat de Sfântul Scaun.

Inițial drapelul era format din două culori: stânga roșie, iar dreapta galbenă până în 1808. Începând cu acest an, Garda Nobilă a Vaticanului a primit o comandă de la Papa Pius al VII-lea pentru a înlocui culoarea roșie cu alb. Steagul a fost adoptat oficial în 1815 și ulterior pe 17 septembrie 1825 a fost înlocuit cu un tot cu un drapel bicolor, însă format din galben și alb. Noile steagurile în formă de pătrat au fost adoptate de infanteria papală în 1831. Când Italia a anexat statele papale la 1870, drapelele acestor state nu au mai beneficiat de recunoaștere. În 1929, steagul comercial a fost din nou adoptat ca steagul noului oraș Vatican. Cu toate acestea, noul steag nou și-a păstrat forma de pătrat, ca și fostul drapel de infanterie.

În prezent, Steagul Vaticanului are aceleași caracteristici. Pentru arborarea corectă a Sfântului Drapel, dispunerea culorilor se face începând de la hampă (lance), în următoarea ordine: galben – alb. Stema Vaticanului este prezentată în centrul părții albe.

Simbolistica Sfântului Drapel

Stema Vaticanului are două componente principale: tiara papală și două chei încrucișate. Una dintre chei este de culoare aurie, în timp ce cealaltă este de argint. Cheile sunt din aur și argint pentru a reprezenta cheile cerului și ale pământului. Acesta din urmă este plasat în poziția de dexter a steagului. Cheile simbolizează Cheile Raiului și au fost prezentate Sfântului Petru de către Hristos.

Din moment ce papii sunt considerați succesori ai Sfântului Petru, cheile sunt unul dintre cele mai importante elemente care simbolizează Sfântul Scaun. Cheile de aur și de argint reprezintă puteri spirituale și lumești deopotrivă. De asemenea, culorile steagului reprezintă culorile cheii, în cazul în care galbenul reprezintă cheia de aur și albul reprezintă tasta de argint.

Coroana triplă (Tiara papală) reprezintă cele trei funcții ale papilor ca „păstor suprem”, „învățător suprem” și „episcop suprem”, iar rucea aurie din jurul celor trei coroane simbolizează crucificarea lui Isus, potrivit www.ripleybelieves.com.

FOTO cover: produto.mercadolivre.com.br


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol