23 aprilie 2024, 11:33

Timișoara a preluat ștafeta orașelor desemnate Capitale Europene ale Culturii în 2023

Capitalele Europene ale Culturii din anul 2022 au predat, în mod oficial, ştafeta oraşelor care au fost desemnate pentru acest titlu în anul 2023: Timişoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia).

Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia), cele trei Capitale Culturale Europene în 2022, au predat prestigiosul titlu oraşelor Timişoara (România), Veszprém-Balaton (Ungaria) şi Elefsina (Grecia) – Capitalele Europene ale Culturii în 2023.

Ceremonia denumită „O flacără pentru cultură şi un viitor comun” a avut loc la Muzeul Acropole din Atena și a fost marcată de momente artistice şi de discursurile reprezentanţilor fiecărui oraş prezent.

Potrivit spuselor invitaților, programul reprezintă „una dintre cele mai bune și frumoase invenții ale UE”, prin care se poate sărbători zilnic creativitatea și diversitatea europeană. Timișoara, „oraș-martir, leagăn și simbol al democrației”, este pregătită să „lumineze orașul prin tine”.

Timişoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2023. Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara şi Demeter András István, secretar de stat în Ministerul Culturii, au reprezentat Timişoara la evenimentul simbolic.

Ceremonia de deschidere este programată în perioada 17-19 februarie. Vor fi organizate o serie de spectacole şi evenimente în întreg oraşul.

Atena a fost primul oraş care a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 1985, la iniţiativa fostei ministre a culturii, Melina Mercouri, din Grecia, şi a omologului său francez, Jack Lang. Obiectivul a fost acela de a aduce cetăţenii europeni mai aproape, împreună, prin cultură, istorie şi valori comune.

Sursa foto: Dominic Fritz/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol